Limanowai hadiemlék a Deák téren

Hozzászólok
Limanowai hadiemlék

1914. december 11-én, a november 28-án kezdődött és december 18-án véget ért limanowai csata legfontosabb napján a soproni 9-es Nádasdy huszárezred, élén Muhr Ottmár parancsnokkal, az Osztrák-Magyar Monarchia csapataival megállásra kényszerítette az orosz csapatokat. A csatában számos bajtársa mellett Muhr Ottmár is elesett.

Az ütközet 10 éves évfordulójához közeledve többekben felmerült az igény arra, hogy a huszárezrednek emléket kellene állítani, s miután a Törvényhatóság is hozzájárulását adta, megindult a gyűjtés, hogy a korábban a lovassági laktanyában elhelyezendő emléktábla helyett a város egy közterületén méltó emlékművet állíthassanak a hősöknek.

Az alkotás elkészítésével Kisfaludy Stróbl Zsigmondot bízták meg, aki a tervezett határidőre el is készült a három márványtáblából és két huszár szobrából álló, illetve egy csatajelenetet megörökítő emlékművel, melyre 28 huszártiszt és több, mint 400 altiszt és közhuszár neve került fel – így sem teljes listát adva a csata során elhunyt katonákról.

Az 1924-ben felavatott Deák téri emlékművet az 1950-es években egyetlen éjszaka alatt szétbontották és ismeretlen helyre szállították, helyére Kellner Sándor szobra, majd a köztudatban Réz Rozi néven ismertté vált emlékmű került. A rendszerváltás után, 1993-ban ugyanitt állították fel a II. világháború áldozatainak emlékművét, melynek oldalán a limanowai csata 100. évfordulóján felavatott emléktábla őrzi az egykori hősök emlékét. A téren a Lenkey utca vonalában 2015-ben avatták fel Muhr Ottmár mellszobrát.

A képen a hadiemlék mögött a tér északi oldalának házsorai bukkannak ki, köztük a romantikus tornyáról ismert Lóskay-ház. A háborús pusztítások a város ezen részét sem kímélték, az impozáns lakóházak jóvátehetetlenül károsodtak. Helyükön modern lakóházak sora áll.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1927
Évszámos térképre
5624-2722
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: id. Harald Lobenwein
A bejegyzés létrehozása: 2020. július 2.