Liszt Ferenc szobra az Erzsébet-kertben

Keresés az archívumban

Liszt Ferenc szobra az Erzsébet-kertben
Eredeti méret

1893. szeptember 3-án leplezték le Liszt Ferenc szobrát a mai Petőfi téren, ahol aztán hosszú évtizedekig állt. A színház 1969 és 1975 között történt felújítása miatt a szobor egy időre raktárba került és mivel a téren parkolókat alakítottak ki, eredeti helyére már nem helyezhették vissza.

A Városszépítő Egyesület kezdeményezésére 1977 elején született meg a döntés, hogy az eredeti, arányaiban a mellszobor méreteihez képest jóval robusztusabb talapzat helyett új alapzatra helyezve, a zeneköltőnek emléket állító alkotás az Erzsébet-kertben találjon új otthonra. Minderről így tudósított a Magyar Nemzet 1977. február 2-i száma:

"Felállítják Sopronban Liszt Ferenc bronzszobrát a város legszebb parkjában, az Erzsébet-kertben. A szobor, Victor Tilgner osztrák szobrászművész alkotása, több évtizeden át a színház előtti teret díszítette; évekkel ezelőtt, amikor a színház felújítása megkezdődött, leemelték talapzatáról, sokáig építőipari raktárakban kallódott, majd a helyi Liszt Ferenc Múzeumba szállították. Most a Soproni Városszépítő Egyesület kezdeményezésére a szobor ismét köztérre került."

Végül a parkban csak rövid ideig állt a szobor, visszahelyezték a Belvárosba, az akkori Liszt Ferenc Művelődési Központ (ma Konferencia és Kulturális Központ) elé, ahol napjainkban is áll.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép keletkezési ideje
1977
Forrás

Magyar Nemzet, 1977. február 2. p.4.

Szerző
1977
A bejegyzés létrehozása: 2019. január 15.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.