Majális az 1940-es évek végén és az 1950-es évek elején

Hozzászólok
Felvonulás 1948.május 1-én a Kisvárkerületen
Felvonulás 1948. május 1-én a Széchenyi téren, a képen a Selyemgyár dolgozói
Felvonulás az 1950-es évek elején
Felvonulás az 1950-es évek elején  a Várkerületen

Pethőné Linzer Melinda küldte nekünk ezeket a felvételeket, melyeken egy az 1950-es évek elején, vélhetőleg 1950-ben készült soproni Majális pillanatai láthatók. Melinda így írt:"Mindegyik képen anyai nagymamám látható, aki az akkori Selyem felvetőnője volt."

---
Az első két felvétel 1948-ban készült, csakúgy, mint ez a fotó..

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1948 és 1950 körül
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1948
1951
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2014. november 18.

Hozzászólások

Kovács Péter képe

Az első és harmadik kép ugyanazon a felvonuláson készült, a második és
negyedik fotó más alkalommal. A második képen a szereplők más ruhában vannak,
a szürke kép ellenére látszik, hogy sokkal nyáriasabb az idő, mögöttük vörös zászlók.
A második, harmadik kép helyszíne azonos. A negyedik kép viszont egészen más: kocsi,
munkaköpeny a hölgyeken, gyári tevékenység ( felvetés ) imitálása. Zászló nincs a fotón,
csak táblák.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Péter, nagyon köszönöm! Vajon meg tudjuk -e fejteni, mik a dátumok? Bolodár Zoli említette, hogy a múzeumnak is vannak hasonló képei, a jövő héten talán meg tudja nézni a pontos dátumot.

Horváth Péter Pál képe

Támogatom Péter meglátását, hogy az első és harmadik kép azonos időben készült. Hogy mikor? Támpontot ad a dolgozók által cipelt táblaerdő, melyen az élmunkások teljesítményei szerepelnek.
(Rédecsi Rozália 110 %, Bokor Mária 160%, stb.) Az élmunkás mozgalmat 1948-ban vezették be az 1848-as forradalom és szabadságharc centenáriumára. 1950-től már sztahanovista mozgalomként aposztrofálták, ahová a "beugró" a 200 %-os teljesítmény volt. A bevezetés óta május elsejéig tartó rövid időszakot, és az átkeresztelést figyelembe véve a két kép elkészítésének dátumát 1949--re teszem. A 4.kép 1948-as lehet, mert a táblán még KOMMUNISTA PÁRT, a Széchenyi palota falán lógó transzparensen pedig, MAGYAR DOLGOZÓK PÁRTja szerepel, a bal oldali pártok egyesülése 1948-ban volt az előbbi néven. (Ja , az is van az egyik táblán , DEMOKRATIKUS NEMZETI EGYSÉGET.) 1950. május elsején gyönyörű napos idő volt, az úttörők kabát nélkül - egyenruhában csónakáztak a fővárosi Városligeti tavon. Hivatkozás a 2. képhez.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Reméljük, a Múzeumban tárolt képek is segítenek majd a megfejtésben. A posztot nem darabolom fel, így érdekes és hiteles, a "megfejtésekkel" együtt. Köszönet értük.

Péntek György képe

Kerestem a nagynénémet, (igaz ebben az időben még meg sem születtem), de a nagynéném is a felvetőben dolgozott, édesanyám pedig a szövödében. A képeket, már amennyire tudtam, nagyítottam, de nem találtam ismerőst. Pedig később én is a Selyembe dolgoztam :)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

FRISSÍTÉS! A képek sorrendje megváltozott, a fenti hozzászólások még az eredeti sorrend alapján szóltak a képekről. Jelenleg a két, most már biztosan igazoltan 1948. május 1-én készült kép, az első két kép, míg a második kettő a később - vélhetőleg az 1950-es évek elején készült - készített felvétel. A bejegyzéshez hamarosan egy Kapcsolódó felvétel is érkezik. (Jelzem majd, ha felkerül.)