Mária-oszlop Bánfalván

Keresés az archívumban

Mária-oszlop Bánfalván
Eredeti méret

Bánfalván, a Sopronba vezető út mellett áll ez a gyönyörűséges szobor, Mária, mint az ég királynője. Csatkai Endre még így írt róla: „(.. ) Gyenge alkotás a XVIII. századból (..)”

Hát én már nem így látom.

A Bánfalváért Baráti Kör Egyesület megbízásából 2009-ben Kőfaragó János és Kőfaragó Zsolt újította meg a Mária-oszlopot. Varázslatos kezük alatt szinte átlényegült, megszépült a szobor.

Igrecz Katalin a megnyitó ünnepségen elhangzott szavait idézem: -„(..)A régi Mária-szobrot egy kicsit a mi képmásunkra formáltuk. Talán nem annyira kimért, mint, amilyen ezelőtt kétszáz évvel volt. De talán éppen ez a művészet lényege, hogy egy kicsit a mi érzelmeinkhez is alakíthassuk azt, amit régről örököltünk .- Nézzék meg a szobor tekintetét: kedves, bátorító, szeretet sugárzó, engedi, hogy hozzá járuljunk, fölkínálja a szeretetet, a befogadást – mondta Igrecz Katalin.(..)”

(Az alkotás az óvóda előtt áll az Ady Endre úton. Ide az 1970-es években, a Rák-patak beboltozásakor került át, eredeti helyéről, az utca túloldaláról.- A szerk.)

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940 körül
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Csatkai Endre: Sopron és környéke műemlékei, 1956
B. Tóth Éva: Bánfalva: példamutatás a hagyományőrzésben és az összefogásban, 2009. szeptember 13., http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=10457 Letöltve: 2021. november 15.

1940
A bejegyzés létrehozása: 2021. november 27.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.