Meghívó a Soproni Katholikus Kör Jubiláris ünnepségére

Keresés az archívumban

Helyszín
Meghívó a Katholikus Kör ünnepségére
1
Eredeti méret
Meghívó a Katholikus Kör ünnepségére
2
Eredeti méret

Az 1865-ben alapított Katholikus Olvasóegylet 1904-ben vette fel hivatalosan a Soproni Katholikus Kör nevet. Az ekkora már városszerte ismert szervezet nem sokkal később a történelmi események viharában előbb számos nehézséggel kellett, hogy szembenézzen, majd 1919-ben működése egy ideig szünetelt is.

Az 1921-es események után Gábor Géza főtitkár vezetésével új lendületet vett a kör fejlődése, számos biztosság alakult, többek között például Hölgyválasztmány úrleányoknak és úriasszonyoknak. Ekkorra a szervezet már jelentős könyvtárral rendelkezett, bálokat, rendezvényeket szerveztek – aktív részesei voltak Sopron közéletének.

A 60. évfordulóra a kör égisze alatt jelent meg a főtitkár Katholikus Sopron című műve, „a katholikus öntudat, erő, bizalom fölserkentésére”. Ekkor már több ízben kiadták a Soproni Katholikus Almanachot is.

A rendkívül aktív társadalmi szerepvállalás a 75. évfordulóra sem hagyott alább, látható ez a szó szerint a szemétből megmentett és a vendégeket a jubileumi programokra invitáló meghívóból is.

Azt, hogy a rendezvénysorozat valóban komoly jelentőséggel bírt, az is bizonyítja, hogy a Magyar Távirati Iroda is tudósított róla, eképp:

"A Soproni Katholikus Kör most ünnepelte fennállásának hetvenötödik évét. A székesegyházban Büchner László prépostkanonok ünnepi misét mondott, amely után díszközgyűlés volt. Tóth József dr. főtitkár ismertette az elmúlt hetvenöt év történetét, majd Hindy Zoltán dr. mondott ünnepi beszédet. Az üdvözlések során Hőgyészy Pál főispán és Sopronyi-Thurner Mihály polgármester meleg elismeréssel méltatták a körnek a város keresztény és nemzeti szellemű művelődésében végzett értékes munkásságát. A díszközgyűlés, amelyet díszebéd követett, a Himnusz hangjaival ért véget." (MTI, 1940 május 3.)

A kör történetéről részletesen a bejegyzésünk forrásául is szolgáló Soproni Katholikus Almanach 1935-ös kiadásában olvashatnak.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940
Kapcsolódó kiadvány
Szerző
1940

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2017. május 18. 22:18

A Soproni Katolikus Kör méltatlanul elhanyagolt szereplője a város életének. Pedig ezt a szereplőt az ünnepségen elhangzó köszöntőjében így jellemezte Sopronyi Thurner Mihály: "Évről évre előrehalad a csapat, mely a közéletünk mezején ugart tör, szánt, betakarít, nem a saját hanem a köz javára."

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. május 19. 12:28

Örülök, hogy ezzel a szerény bejegyzéssel most picit ismét sikerült a Kör emlékére irányítani a figyelmet.

A bejegyzés létrehozása: 2017. május 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.