Megváltozó utcanevek a rendszerváltás után

Keresés az archívumban

Utcanévtáblák cseréje a Jereván lakótelepen
Eredeti méret

A különböző történelmi korok, rendszerek változásával időről időre változtak a közterületek elnevezései is. Az elmúlt egy évszázadban szinte minden generáció megélt egy jelentősebb változást, legutóbb az 1990-es évek elején, a rendszerváltást követően. Az ekkor új elnevezéseket kapó utcák, terek közül talán legelsőre mindenkinek a Lenin körút - Várkerület változás - visszaállítás - jut eszébe, főként mert a köznyelv ennek a területnek a nevét - dacára a hivatalos elnevezésnek - jobbára mindigis eredeti formájában használta. Hasonló volt a helyzet a Május 1. tér- Deák tér vagy a Köztársaság utca - Erzsébet utca esetében is.

A Jereván lakótelep alig két évtizedet megélt régi utcanevei közül több is megváltozott, így a képen látható Vöröshadsereg útja is, csak úgy, mint a Felszabadulás vagy a Munkásőr utca.

A névváltozatokat kiválóan szemlélteik a térképek, honlapunkon megtalálják Sopron 1988-as illetve 1992-es térképeit, ezeket átböngészve szembetűnő változásoknak lehetnek tanúi, bár valószínűleg legtöbbünk hosszan tudná fejből is sorolni a régi és új utcanévpárokat. Ha így van, szívesen várjuk kommentjeiket a témában.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1991. augusztus 28.
Szerző
1991

Hozzászólások

Harkai László | 2019. október 11. 11:37

Amennyiben jól látom,a tábla cserélő kolléga Németh László,aki Petőfi becenéven volt ismert köreinkben!

Kótai Mónika - szerkesztő | 2019. október 11. 17:12

Én sajnos nem tudom, de gondolom, sok táblacsere köthető a nevéhez.

Soós Bence | 2020. április 14. 21:36

A Juharfa út, régi Felszabadulás utca 12-n kb. 2015-ös leszigeteléséig még kint volt a régi ütött-kopott kis utcanév táblácska, minden nap ott mentem el mellette amikor bementem a lépcsőházba, de sosem vettem észre, csak a leszigetelése előtt pár héttel. Kíváncsi lennék hova lett, lehet ott van az alagsorban, majd megkérdezem esetleg a közös képviselőt.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2020. április 15. 15:01

Vagy valaki hazavitte emlékbe ... Ha meglenne, jó lenne róla egy fotó. Anno a hétköznapjaink része volt, fel sem tűnt (12 évig laktam én is az utcában), ma meg milyen jó lenne újra látni.

A bejegyzés létrehozása: 2019. október 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.