Mende Gusztáv építkezése

Keresés az archívumban

Mende Gusztáv építkezése
1
Eredeti méret
Mende Gusztáv építkezése
2
Eredeti méret
Mende Gusztáv építkezése
3
Eredeti méret
Mende Gusztáv építkezése
4
Eredeti méret

A négy fénykép közül az 1. számú a ház főhomlokzata, ezen van először dátum. A másodikon szintén van dátum, de ugyanaz, mint az elsőn. Ebből következik, hogy a fehér tussal felírt keltezés az egész építkezés "hivatalos" kezdetét jelöli. Az öröknaptár szerint kiszámolva ez a nap éppen hétfő. Feltételezhető tehát, hogy az építkezés 1927. augusztus 22-én, hétfőn kezdődött, legalábbis nagyrészt bejegyzett iparosokkal. A felvételek azonban nem a munkafázisok sorrendjében mutatják be a vállalkozást. Az elsőn már a falegyenen dolgoznak. A másodikon a hátsó homlokzat felhúzásának végefelé járnak, a 3. számú felvételen fent van a hornyolt cserép-tetőzet. Féloldalról mutatja a készülő házat. Látszik egy pinceablak helye és belátni a padlástérbe. Azt is észlelhetjük, hogy a keresztirányú gerendázaton van a deszkaborítás. A legegyszerűbb szerkezet a tetőszék is. A 4. sz. kép valahol hátul, egy drótkerítés védelmében két nő túlnan, a többiek elöl. Ott még lesz valami építményféle.

Mendéről szólva megemlítik, hogy nevét 1937-ben magyarosította. Ezért hiába keressük Heimler könyvében, a Sopron topográfiájában. Szüleinek a háza a Bécsi utca 18-ban található. helyrajzi száma 753/2 és 754. Ha megkeressük a 753/1-et, azt még Mühl Gusztáv név alatt találjuk a Bástya utca 65. szám alatt. Ott több páratlan számú ház nincs. A házjegyzék adatait 1935. október 31-én zárták le. Mit találunk ott Mühl Gusztávnál? Bástya utca 65. Helyrajzi szám: 753/1; homlokzat hossza: 10 m; a telek legnagyobb-legkisebb mélysége: 13-12,5; terület n. ölben, beépített: és udvar: 35 n. öl ; földszintes; cseréptetős; fürdőszoba: 1; kút nincs; vízvezeték; villany van; gáz nincs; 1 lakás, 1 szoba, 2 lakó.

Pista öcsém naplójából. 1965.08.10. "Grafika. Linoleum metszet oktatása folyt Mende házában, tartotta Mendéné ... Először képeket mutatott, aztán egy üveglapot bekent festékkel, azt hengerrel elhengerelte. Aztán fekete lett nyomdafestéktől tábla, oda bele lett rajzolva egy kép, egy virág lett belerajzolva ceruzával és pengével lett kiszedve fél törött zsilettel arra paszpartuval kell körülvenni, újságok lettek helyettük, papír rá lett dörzsölve átlátszó fésűvel és le lett véve a papír kijött belőle a kép, rajtamaradt papíron. Ezt láttam Mende-házban raktárhelyiségében asztal is volt hozzá."(István, a festő, élet A/4-ben, amit ő írt és amit róla tudtak...)

Guszti bácsi akkor már halott volt.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1927. augusztus 22.
Szerző
1927
6063-769
Évszámos térképre

Hozzászólások

Kovács Péter | 2017. július 20. 21:58

Annyi a tévedés, hogy a fent említett grafikai eljárás nem linómetszés,
hanem monotípia.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. július 21. 09:14

Bár a szerző nem én vagyok, köszönöm a pontosítást, Péter.

A bejegyzés létrehozása: 2017. július 20.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.