Mesélő épületek a Bécsi úton

Hozzászólok
Bécsi úti részlet

A gazdanegyed egyik hosszú utcájának, a Bécsi útnak csak egy apró részletét örökítette meg a fotós a felvétel készítésekor, mégis négy, Sopron múltja szempontjából jelentős épületet is lencsevégre kapott.

A bal oldalon a második épület az 1600-as évek végétől pékek által tulajdonolt Pék-ház, ma már múzeum, amikor azonban a fotó készült, még szorgos mesterek sütötték és árulták a kenyeret a házban, a városlakók legnagyobb örömére. A korabeli címtárak tanulsága szerint ekkortájt Sever Mihály pékmester Finom sütödéjében kínálta itt portékáját. A Pékmúzeum többek között az ő műhelyének tárgyait is őrzi.

A fotó középpontjában a Szent János-templom látható, melyről részletesen itt olvashatnak.

A templom mögött az egykori Víg paraszt fogadó épületének 1905-ös átépítése után létrehozott Maria Josephinum gyermekmenedékház látható, melyről bővebben ide kattintva olvashatnak.

A korabeli felvételen a negyedik, várostörténeti szempontból jelentős épület a jobb oldalán látható Rupprecht-féle ház, melyben egykor - a kép készítésénél korábban - a soproni fotográfia történetének egyik meghatározó alakjának, Rupprecht Mihálynak a műterme működött.

Ha szívesen olvasnának további érdekességeket az utca történetéről, kattintsanak a fotó feletti Bécsi út címkére.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek
Forrás: 

Magyar Művészet, 1928. p.504.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1925
Évszámos térképre
6200-1000
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. október 24.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A képen látható templom hivatalos neve Keresztelő Szent János templom.