A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Mozik Sopronban

Hozzászólok
A Városi Mozi egykor

Sopron első mozija 1908-ban nyitotta meg a kapuit az Ikvahíd 2. szám alatti ház földszintjén, Elektrobioskop néven. 1909-ben nyitott meg a Várkerületi Kino a Várkerület 73-ban, a Magyar Király szálloda udvari részében. Eztán nyitotta meg kapuit a város harmadik mozija a Lackner Kristóf u. 8 sz. alatt, 1911-ben. A Schármár Károly által tervezett épület később a Levéltár raktára lett, majd műszaki áruház (Murányi), ezt követően kerékpárüzlet.

1958-ban két mozija volt a városnak, a Torna utcában a Szabadság Filmszínház (Elit Mozi, korábban Elite Mozgó) , melyet 1926-ban adtak át és a Városház utcában a Vörös Csillag - korábban Városi Mozi - , ami 1913-ban épült a Boór cég tervei alapján. (a képen). Az épületet később elbontották, helyére parkot terveztek, ami nem valósult meg. Ma régészeti feltárások láthatóak a helyén. Ennek kerítésén 2016 óta emléktábla őrzi a mozi emlékét.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1913 után
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

Soproni Szemle, 1958/1
Hárs József: Az oroszlán elfordítja a fejét ...

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1913
Évszámos térképre
2836-1238
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 10.

Hozzászólások

Both István képe

Gyerekoromban sok filmet láttam ebben a moziban. Később érdekesebb volt a hátsó páholyok valamelyikére jegyet szerezni és "összebújni".

Friedrich Rezső képe

Erős családi szálak fűztek ehhez a helyhez. Amikor én kezdtem "mozizni", akkor már állami volt, és "Vörös Csillag". Ennek ellenére egy kicsit, mi Friedrichek, mindig is magunkénak éreztük. Szerettük. Ámulva hallgattuk a Kari bácsi és Édesapám történeteit a mozis időkből: sztárok fogadását premierek alkalmával (mert akkor ilyen is volt), a western-filmek hatásait a közönségre, (felugrálva izgult a közönség egy jobb üldözési jelent hatására), a "pendlizés" technikáját, ami azt jelentette, hogy valaki a filmhíradót biciklin/motoron szállította a város mozijai között. (innen voltak a csúsztatott előadáskezdési időpontok). A karácsonyi/szenteste matinékat már én is átélhettem, amikor rajzfilmek kerültek vászonra, hogy az anyukák nyugodtan díszíthessenek otthon... Otthonos volt a páholyokkal.

Friedrich Rezső képe

Hárs interjú a moziról- Kari bácsival a 43. oldaltól:http://epa.oszk.hu/01900/01977/00189/pdf/EPA01977_Soproni_Sz...

Harkai László képe

Kimaradt a felsorolásból a bánfalvi,ha jól emlékszem Petőfi mozi!

Friedrich Rezső képe

Petőfinek hívták a Zárgyárit is a Csengery utcában...most Búgócsiga Akusztik Garden. Ha igaz...
A bánfalvit inkább a Kino néven ismertük.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egy hozzászólás Facebookos oldalunkról: "A hatvanas években valóban két állandó mozi volt de a városhoz tartozott Bánfalva és ott is volt állandó mozi a , de rendszeres vetítés volt a Sotex Kultúrházban, a Zárgyári Művelődési házban, a Határőr laktanyában és a Kórházban is. Mindegyikben többször jártam. Feltételezem alkalmi vetítés máshol is volt. A laktanyaiban kívülről korlátozottan lehetett bejutni, de azért párszor voltam ott. Belépő nem volt. A kórházi mozi egy keskeny vásznú kis nézőterű teremben volt. A főbejárattal szemközti épületben. A "mozivezető" édesapám volt, egy gépész és egyben pénztáros-jegyszedő alkalmazottal. Szerény belépő volt és ráfizetéses volt az "üzem". (Horváth Károly Miklós)