A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Nagyszabású esemény az új Szent Mihály-temetőben

Hozzászólok
Nagyszabású esemény az új Szent Mihály-temetőben
Nagyszabású esemény az új Szent Mihály-temetőben
Nagyszabású esemény az új Szent Mihály-temetőben

Nem véletlen az óvatos címválasztás akkor, amikor ezeket az ismeretlen fotós által készített és sajnos részben sérült felvételeket bemutatjuk. Azon kívül ugyanis, hogy hol készültek a felvételek, sajnos hitelt érdemlően semmi mást nem tudunk róluk.

Egy nagyobb köteg, meg nem nevezett alaklomból, vélhetően az 1800-as évek végén vagy az 1900-as évek elején készült fotográfiát kaptunk korábban, melyek közül Kovács Péter segített kisebb csoportokba rendezni a vélhetően azonos időpontban készült fotókat. Így alakult ki ez a fotósorozat is, melyről azt feltételezzük, hogy a Storno-kereszt 1894-es átadásán készülhetett, bár az eseményről honlapunkon - ld. Kapcsolódó bejegyzés - látható fotó ezt talán cáfolhatja. Gondoltunk még egy esetleges búcsúszertartásra is.

Hogy valaha sikerül-e minden kétséget kizáróan bebizonyítani, pontosan milyen eseményt is ábrázolnak a képek, nem tudjuk. De mégis jószívvel adjuk közre őket, bízva az együttgondolkodás erejében. Kérjük olvasóinkat, ha van ötletünk, hozzászólás formájában írják meg nekünk a bejegyzés alá. Köszönjük!

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1894
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1894
Évszámos térképre
3550-327
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 7.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

Mindkét bejegyzés 3-3-ik képén látható esernyők valószínűsítik, hogy ugyanazon eseményről van szó.
A sok esernyő nem véletlen, a szobor felszentelése nyáron volt ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Az 1. képen valamilyen gyásszal kapcsolatos esemény látható a sok fekete zászló meg a fekete szalaggos nemzeti lobogó alapján. A fasor 1894-ben telepített fácskái már több éve állnak itt. (Vesd össze a kapcsolódó bejegyzés képeivel)
A 2. kép akár az előbbi eseményhez tartozó koszorú vivő menetet is mutathatja. Mögöttük egy-két sir már látszik. A temetőt 1895 nyarán vették használatba. A fasor széltől hajlott fácskái mint az előbb.
A 3. kép erősen sérült tartozhat akár az előbbiekhez is.
A fentiek alapján a képeken látható esemény évekkel a beszentelési (felavatási) ünnepen után készült (lásd a kapcsolódó bejegyzés hozzászólásait) de hogy milyen alaklomból annak kiderítése még várat magára.

Harkai László képe

Péter!
Amennyiben a szobor felszentelésenyáron volt,ebből kifolyólag
inkább napernyőknek gondolnám azokat!