"Nyikos féle Schweizi ház"

Keresés az archívumban

"Nyikos féle Schweizi ház"
"Nyikos féle Schweizi ház" - A képeslap készítésekor a bérlő még Nyikos János volt
1
Eredeti méret
A Svájci-ház vendéglő reklámja
A Svájci-ház vendéglő reklámja, a házat ekkor már Kiss István bérlő működtette (1932 után)
2
Eredeti méret

Az 1920-30-as években a turistaság, a természetjárás virágkorát élte Magyarországon, Sopronban pedig különösen, köszönhetően többek között a Dunántúli Turista Egyesület tevékenységének. A Sopronról és környékéről kiadott kalauzok megannyi kiránduló útvonalat javasoltak a hétvégéjüket a várostól távol tölteni kívánók számára.

A túrázókat a Soproni-hegységben több pihenőhely, vendéglő és turistaház várta, így például az 1937-ben átadott István-menedékház, vagy a nála éppen tíz esztendővel korábban megnyitott Hatvan Ferenc Turistaház.

Akik a Hársfa sor felé indultak erdőt járni, két vendéglőbe is betérhettek. Az út alsó részén, a Hackstock lővertől felfelé indulva, az 1932-ig Nyikos János vezette Svájci-ház (más írásmóddal Svaiziház, Schweizi-ház) vendéglő várta őket, míg az út tetején, a korábbi tulajdonos, dr. Szilvásy Márton után Szilvásy lőverként ismert romantikus, tornyos házzal szemben az Alm vendéglőben pihenhettek meg.

Thirring Gusztávnak a hazai kalauzok "atyjának" 1933-ban kiadott Felső Dunántúl című kalauza több olyan túraútvonalat is javasol, melyek minkét vendéglőt érintik, ezek közül idézünk egyet - érdemes megfigyelni a zárójeles megjegyzéskét a vendéglátóhelyek nevei mögött:

"Sopron—Sopronbánfalva (3/4 ó.). A [Nándorsoron] a Nándormagaslat tövéig s a hegy tövében (vörös jelz.) az erdő szélén tovább Ny, majd DNy -felé (kocsiút s az erdő szélén gyalogút) a nagy kőbánya (gneisz) mentén 30 p. Szebb út: az Erzsébet-kertből (zöld jelzés) a [Szt István-körúton] és j. kiágazva a Hársfasoron a Svájci-ház (vendéglő) érintésével az Almra (korcsma) s azon kevéssel túl zöld jelzésű úton j. (Ny-i irányban) egyenesen a sopronbánfalvi kolostorhoz."

A két turistacsalogató hely közül a Svájci-ház szüntette be előbb működését, 1932-es bérlőváltása után -ld. a fenti reklám- 20 évvel megszűnt, az épület ma lakóház. Az Alm jóval tovább, még az 1990-es években is fogadott vendégeket, átépítése után szintén lakóház lett belőle.

A képen látható Svájci-ház pontos helyét a lap melletti ikonra kattintva térképen is megmutatjuk. A vendéglő történetének kezdeti éveiről itt olvashatnak részletesen.

Zsabokorszky mérnök jellegzetes feliratokkal ellátott képeslapjaiból összeállított, folyamatosan bővülő sorozatunkat ide kattintva nézhetik meg

Nándorsor: ma Ady Endre u.

Szent István körút: a Lövér körút Erzsébet-kert és Deákkúti út közt szakasza 1927-46 között

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1920-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
A Svájci-ház az 1800-as évek végén
A Svájci-ház az 1800-as évek végén
1
Eredeti méret
Táncmulatság reklámja
A házban rendezett táncmulatság reklámja 1896-ból (Forrás: Oedenburger Zeitung)
2
Eredeti méret
Forrás

Thirring Gusztáv: Felső Dunántúl, Bp. 1933. p.133.

Szerző
1929
5278-3554
1931 turista térképre
A bejegyzés létrehozása: 2020. január 17.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.