Orsolya téri részlet a Caesar-házzal

Keresés az archívumban

A Caesar-ház és az Orsolya tér
A Caesar-ház és az Orsolya tér
1
Eredeti méret
Emléktábla a Caesar-ház falán
A Caesar-ház Hátsókapu utcai homlokzatán található emléktábla
2
Eredeti méret

A Caesar-ház történetét az 1676-os nagy tűz utántól érdemes mesélni, noha már 1420-ban kivégzés színhelye volt a korábban itt állott ház. 1676 után kapta a ház kerek erkélyét, belső tereiben pedig a stukkó díszítéseket. Így vált alkalmassá arra, hogy 1681-ben az országgyűlés ideje alatt itt ülésezhessen a főrendiház.

Az épületben született 1783-ban Kőszeghi-Mártony Károly építőmérnök, hadmérnök és feltaláló, akinek két legjelentősebb találmánya a gulyáságyú és a sűrített levegővel működő légzőkészülék. A házat 1817-ben a Mártonyi családtól vette meg Ihász Imre táblabíró, aki az 1790-as években az első magyar színtársulat számára több színdarabot is fordított.

1871-ben a város kibérelte a ház első emeletét az első soproni Felsőbb Leányiskola részére, míg annak az állandó épülete el nem készült. (a mai AMI épülete a Deák téren). Az Ihász-család számos neves személyiséget adott a közéletnek, így Ihász Rudolf soproni főjegyzőt vagy Ihász Dánielt, aki Kossuth Lajos titkára volt a száműzetésben. Caesar Gyula katonaorvos Ihász Rudolf veje volt, így lehetséges, hogy a házat a városban ma Ihász-házként is és Caesar-házként is emlegetik, sőt mintázata miatt Zöld-ház néven is ismert. (A ház a kép bal oldalán látható, háttérben a Gyóni-ház/Proszvimmer-ház és az Orsolya tér.)

A Zsabokorszky Jenő által készített képeslap érdekessége a körerkély alatt látható régi utcanévtábla: Müller Paulin utcza (a híres soproni kereskedő nevét 1887-től viselte a mai Hátsókapu utca, ahol egyébként a kereskedő háza is áll/t.) A tábla alatt falragasz látható, rajta felirat: Éljen Deák Albert! Mindezek mellett pedig egy emléktábla, melyet Bárdics József külön is megmutatunk.

A korabeli képeslaphoz kapcsolódóan ezt a bejegyzést ajánljuk figyelmükbe.

Zsabokorszky mérnök jellegzetes feliratokkal ellátott képeslapjaiból összeállított, folyamatosan bővülő sorozatunkat ide kattintva nézhetik meg.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1920-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Csatkai Endre: Sopron - Magyar Műemlékek sorozat-1956
Kelényi Ferenc: Az első soproni felsőbb leányiskola a XIX.században, Soproni Szemle, 1966/3.

Szerző
1928
5958-1865
Évszámos térképre

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2024. február 7. 12:14

A „zöld ház” elnevezést sokan az itt tartott 1861-es országgyűlés után a pozsonyi „zöld ház” példájára használják. Ugyanis egy zöldre festett pozsonyi házban tartotta I. Ferdinánd „országgyűléseit.” A soproni Cézár ház ezért zöld színű ma is.

A bejegyzés létrehozása: 2018. november 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.