Orsolyiták vonulása a Várkerületen

Hozzászólok
Orsolyiták vonulása a Várkerületen

Jeles eseményre sereglettek össze a városlakók a 20. század elején a Várkerületen. Úgy sejthető, hogy a Szent Orsolya Rendi Római Katolikus Leánygimnázium növendékei vonulnak végig kísérőikkel a kockaköves utcán. Talán a Horváth-házban - a felvétel bal oldalán - található internátusba tartanak a nézelődők kíváncsi tektinteteitől kísérve.

Hogy mi a jeles alkalom, nem tudjuk, s hogy pontosan mikor készült a fotó, azt is csak a villamossínek segíthetik megfejteni: bizonyosan 1923 előtt járunk és mivel a képen nem kivehető az Ötvös utcai szárnyvonal, melyet 1902 végén megszüntettek - az erről szóló határozat 1902 októberének végén született meg - , az ismeretlen fotós eztán készíthette a fényképfelvételt, melyet azonban a pontos adatok hiányában is szívmelengető "csak úgy" nézegetni és a segítségével elrévedni a jó egy évszázaddal ezelőtti Sopron várkerületi utcaképében.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

---
Dr. Schöberl Miklós Béla hívta fel a figyelmünket arra, hogy Becht Rezső sorai választ adnak az esemény apropójára: "... amikor Úrnapján megindul a processzió a Szent Mihályból és (...) kiárad a szűk Ikvahídon a virágokkal telehintett és fiatal nyírfákkal teletüzdelt Várkerületre, akkor ..." /Becht Rezső: Soproni évszakok. Tavasz./

Ennek tükrében elmondhatjuk, hogy a felvétel egy Úrnapi körmeneten készült.

Köszönjük a segítséget!

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1903-1923 között
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
Évszámos térképre
2695-1912
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. február 3.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Úrnapi körmenetnél szokásos, hogy jobbról, balról leszúrt nyírfaágakkal jelölik az útvonalat.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Akkor biztosra vehetjük az alkalmat?

Dr. Schöberl Miklós Béla képe
Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Becht Rezső: Soproni évszakok. Tavasz: "... amikor Úrnapján megindul a processzió a Szent Mihályból és (...) kiárad a szők Ikvahídon a virágokkal telehintett és fiatal nyírfákkal teletüzdelt Várkerületre, akkor ..."

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm, Miklós. Mindenképpen frissítésre kerül a poszt hamarosan, ahogy időm engedi, remélem, a jövő hét folyamán mindenképpen.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Az ígértnél jóval később, de végül csak megszületett a frissítés.