Ostenburg zászlóalja Sopronban

Keresés az archívumban

Ostenburg zászlóalja Sopronban
1
Eredeti méret
A fotó hátoldala
2
Eredeti méret

Vélhetően Schäffer Ármin készítette ezt a felvételt, melynek ezúttal a hátoldalát is megmutatjuk, tekintettel az ott szereplő érdekes írásra, mely szerint a képen látható zenekar karmesterének neve Prichistal, a zenekart vezénylő altiszt Wanitschek.
A felvétel készítésének pontos dátuma is ismert: 1921. október 20.
Érdemes még megfigyelni a Postapalota mellett álló épületet - Széchenyi tér 6. - , mely a bombázások során megsemmisült, helyén ma már modern épület áll.
Az eredeti kép tulajdonosa Riedl Ervin.

---
Facebookos oldalunkon hosszas vita alakult ki arról, hogy készülhetett-e a kép a hátoldalon megjelölt időpontban. Egyelőre a kép készítésének dátumaként továbbra is a megjelölt dátumot jelöljük, de bízunk benne, hogy végül sikerül kideríteni, valójában mikor készült a felvétel.

A soproni népszavazás évében készült, az eseményhez köthető fotóinkat a Sopron-1921 címkére kattintva érhetik el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1921. október 20.
Szerző
1921
5816-2189
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2015. június 23. 16:11

A kép hátlapjára Riedl Rezső (Riedl Ervin édesapja) írta fel a zenekarra vonatkozó adatokat, tekintettel, hogy ő maga is fúvós zenész volt, ha jól emlékszem oboa volt a hangszere.

Tarcsai Mária | 2015. június 24. 12:26

Alaposan elolvastam az erre vonatkozó irodalmat, annyit kihámoztam, hogy Ostenburg csendőrzászlóalját mindenhova elkísérte ez a katonazenekar, még az ágfalvi csatába is zeneszóra meneteltek. Hogy ez a felvonulás melyik történelmi eseményhez kapcsolódik, azt nem sikerült kiderítenem. Az ágfalvi csata már elmúlt, a királypuccs csak másnap kezdődött Dénesfán. Igaz, oda is elmentek zeneszóval, hogy fogadják a visszatérni szándékozó IV. Károly királyt.

| 2016. október 17. 15:57

Egy osztrák követi jelentés szerint Ostenburg huszadikára felrendelt mindenkit Sopronba zsoldosztásra. Persze bennfentesek tudták, hogy a mozgósítás összefügg Károly király érkezésével.

Pfandler Pál | 2017. április 4. 18:55

Dénesfán 1921 10 20.-án szállt le a királyi pár, tehát mivel Ostenburg tudott az érkezésről, kivezényelhette szemlére az állományt még akkor is ha történetesen Cziráky gróftól csak másnap jöttek be Sopronba.

A bejegyzés létrehozása: 2015. június 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.