if ($logged_in == FALSE) { }

"Ötvös ucca-Silbergasse"

Hozzászólok
"Ötvös ucca-Silbergasse"

Az Ötvös utca a Várkerület felől, jobbra a berendezésével nagyvárosi kávéházak hangulatát idéző Royal kávéházzal. A fotót bal oldalról a – mai számozás szerint – Várkerület 79-es számú ház keretezi, Ötvös utcai oldalán többek között a Sugár és Braun cég kereskedésével. Sugár Miklós és Braun Zsigmond 1922-ben alapították meg elektrotechnikai és szerelési [vállalkozásukat], melynek profilját 1929-ben villanyszereléssel, kerékpár- és motorkerékpár kereskedelemmel bővítették, ám vállalkozásuk három évvel később, 1932-ben megszűnt. A felvétel készítésekor még látható volt a Várkerületen a soproni villamos sínpárja. A villamos közlekedés 1923 májusi megszüntetése után a soproniak még városszerte találkozhattak a szépemlékű villamos útvonalát jelző sínekkel, melyek felszedésére csak [évekkel később] került sor. Bár a kép kétségkívül sok érdekességet rejt, “főszereplője” azonban egyértelműen a megannyi kereskedő üzletével szegélyezett, napsütötte Ötvös utca.

A bejegyzésben forrásként használt Központi Értesítő lapszámait az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értem el.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1923 körül

Az elnevezés a hivatalos cégbejegyzés alapján. (ld. Központi Értesítő 1922.)

1925-ben, az Erzsébet-kertben megrendezett Iparkiállítás idején felmerült, hogy átmenetileg újra közlekedjen a villamos Sopronban, az elképzelés azonban végül meghiúsult. A sínek felszedését 1927-ben kezdték meg. (Lovas, SSz 1966/2.)

Forrás: 

Központi Értesítő 1922. március 16.
Központi Értesítő 1929. november 14.
Központi Értesítő 1932. augusztus 25.
Dunántúli Cím-és Lakjegyzék, 1929.
Lovas Gyula: A soproni villamos vasút, Soproni Szemle, 1966/2. p.24.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1923
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2021. május 15.