Pap Károly

Hozzászólok
A Fegyvertár utca és a Templom utca találkozása

Pap Károly (1897-1945) író. Pollák Miksa városi főrabbi fia 1897-ben született Sopronban. Tanulmányait Sopronban végezte, majd önként jelentkezett katonának és részt vett az első világháborúban. 1919-ben csatlakozott a kommunista mozgalmakhoz, lelkesedése és kitartása révén rövid idő alatt Murakeresztúr katonai parancsnoka lett. Apja ennek hatására kitagadta fiát.

Szülei azt szerették volna, ha ő is vallási pályára lép, ő azonban az írást választotta. Első novellája 1923-ban, már írói álnéven jelent meg. Művei később a Nyugatban és az Estben is megjelentek. 1943-ban munkaszolgálatos lett, majd 1944-ben Buchenwaldba vitték. Vagy itt, vagy egy másik koncentrációs táborban hunyt el 1945-ben. Emléktáblája szülőházán, a Fegyvertár utca 5. szám alatt található ház homlokzatán látható. Szakál Ernő 1962-ben készült munkájának szövege a következő: "E házban született 1897. szeptember 24-én Pap Károly író. Vértanúhalált halt 1945-ben."

A Fortepan felvételén a kép bal oldalán látható az emléktábla, vélhetően nem sokkal felavatása után.
/A fotó a fortepan.hu oldalról szabadon letölthető./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek eleje
Forrás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1962
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. szeptember 2.

Hozzászólások

Pölöskei Péter képe

Pollák Miksa emléktábláját lefényképeztem, Budapesten az Új Rendőrpalota (becenevén Teve utcai rendőrpalota) található a Pap Károly utcában.