Paprika Jancsi

Hozzászólok
Paprika Jancsi

"A középkori kőkapu helyén állt és áll mind a ma napig hazánk egyik legkisebb alapterületű boltja, Sopronban, a Várkerületen. A '20-as, '30-as években Varga Lajos becsületes soproni fűszerkereskedő mosolyogva, öntudatosan állt a bejárat előtt. Várta hűséges vevőit. Jöttek is, de mindig várniuk kellett, hiszen a szűk boltocskában épphogy elfért Varga úr és egy asszonyság. A bors-,kömény-, paprika-, kakukkfű-, bazsalikom-, majorannaillatú egy négyszögölnyi, körülbelül 3,61 négyzetméter alapterületű szatócsüzlet derék, kissé hunyori szemű kereskedőjét a soproniak nemes egyszerűséggel csak Paprika Jancsinak titulálták, nagy-nagy szeretettel. A paprika a fűszerek királya, és ő, mármint Varga Lajos, mindig az édes-nemes kalocsait ajánlotta a piacról hazatérő háziasszonyoknak. Ma már csak az emlékük él. A bolt azonban áll, ha nem is fűszerszámokat árulnak benne.Változnak az idők: pénzváltó költözött ebbe az ici-pici, kedves helyiségbe."

A képen a helyiségben még Szényi Zoltán órás mesterműhelye volt.

A témával kapcsolatban olvasóink figyelmébe ajánljuk ezt a bejegyzést.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek közepe
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Patthy Anna - Magyar Nemzet, 1997. február 22.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1965
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 3.

Hozzászólások

Major Éva képe

Ebben a házban laktak a nagybátyámék. A legfelső ablakból néztem végig a szovjet tankok bevonulását. A csövek felfelé álltak, és be voltak tömve valamivel. Az Oroszlángyógyszertár melletti kapualj előtt vörös zászlót lobogtatott valaki. Emlékszem családom tagjainak felháborodására. A reggeli órákban az egyetemisták teherautókkal szedték össze a határ felé igyekvőket. Pár napig nem volt iskola, aztán megszokni kényszerültünk a Várkerület belsőn, Színház utcában álló tankok sokaságát.

Friedrich Rezső képe

+ postánál, a Széchenyi téren és a Lackner K. u.-ban a rendőrségnél...(tankok)

Horváth Péter Pál képe

Az órás üzletében egy órás(író)asztal volt, előtte meg egy vendég szék - megvárni a gyorsjavítást- a sarokban kis vaskályha duruzsolt, jó volt üldögélni mellette a téli hidegben.

Horváth Péter Pál képe

1930-ban, mindkét kisbolt tulajdonosa Wasen Benőné sz. Weisz Terézia és testvére volt. Ebben az időszakban a Hírlapbolt helyén Kovács Géza vegyeskereskedő szolgálta a vevőket.