Park a Vasalóház helyén

Hozzászólok
Park a Vasalóház helyén

Idilli kép ott, ahol később a Vasalóház épült.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1967
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 17.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ez a képeslap már megjelenésekor visszatetszést keltett a soroniakban. (Mármint azokban akik ismerték a valóságot: a Berczeller ház lebontásáért nem jár "pálma".) Ez a dézsás kihelyezett pálma a bontás után sebtében elrendezett üres telek díszítésére szolgált. A képen a fotós úgy helyeztette el, hogy takarja a mögötte lévő háborús sérüléseket szenvedett ház homlokzatát (ami csak részben sikerült neki) mert nem volt ideje megvárni, míg azt 1961-62-ben renoválják. A kép tehát (más jegyek pl. közvilágítás alapján is) inkább az 1950-es években készüéhetett.

Horváth Péter Pál képe

Egyetértek, árulkodó jel a babakocsi is. Azonkívül, a képen még megviselt, de "Riedlmayer Gyula (VÁTI, 1955–1957) állította helyre a Szent György utca 1-3. számú lakóházat, födémcserék nyomán korszerű lakásokat alakítva benne." (Sopszem)

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Viszont a park kialakítását mutató - szintén a honlapon - kép alapján az 1960-as évek.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

1961-62-ben a Belvárosban és a Várkerületen már neon lámpák voltak. Itt meg ott fityeg a két sarok között kifeszített sodronykötélen egy hagyományos lámpa. Péterpál pontosítását elfogadva a kép valamikor az '50-es évek első felében készülhetett.

Horváth Péter Pál képe

Szerintem a http://sopronanno.hu/bejegyzes/belvarosi-eletkep-a-haboru-utan- bejegyzésben található a képpel van szinkronban. A '60-as évek elején már "korszerűbb" park látható. A házfal viszont egyértelműen felújítás előtti....

Kótai Mónika - szerkesztő képe

A Vasalóházas címke alatt szereplő képek néhányénak tudjuk a készítés dátumát, azok alapján írtam be a dátumokat, biztos, hogy nem mindig jól.

Horváth Péter Pál képe

Ezért segítenek a pontosításban ilyen apróságok, mint az eltüntett háborús épülettörmelék, még fel nem újított ház homlokzat, régi típusú izzós köztéri világítás....