Petőfi Sándor szobra eredeti helyén

Hozzászólok
Petőfi Sándor szobra eredeti helyén
Emléktábla az Újhelyi-ház Petőfi téri homlokzatán
A silbakoló Petőfi

1974-ben állították fel az akkorra már 68 éve a költő nevét viselő téren Petőfi Sándor szobrát, nem messze attól a helytől, ahol soproni tartózkodása alatt 1839-40-ben őrt állt a [zöldhajtókás, sárgapitykés közlegény].

Lisztes István szobrászművész alkotásának alakja éppen abból az irányból szemléli a teret, mint egykor a katonáskodó költő, hiszen Petőfi a mai Újhelyi-ház helyén állott három épület egyike előtt - postaház - teljesített szolgálatot a téren. Ha nem is pontosan azon a helyen, de az épület térre néző homlokzatán 1948 óta emléktábla (2. kép) is őrzi az egykor itt silbakoló közlegény (3. kép ) emlékét, aki unalmas óráiban körbenézve még a mai Liszt központ helyén állt Olaszbástyát is láthatta.

Bár szobrot csak 1974-ben állítottak neki, a költő soproni tartózkodásáról a már említetten kívül két tábla is megemlékezik a városban: egy a tértől nem messze található egykori, Petőfi által gyakran látogatott diáktanyának otthont adó épület homlokzatán a II. Rákóczi Ferenc utcában, egy pedig a Halász utcai egykori fiúiskola, ma általános iskola homlokzatán, hiszen ezen a helyen állt egykor az a kaszárnya, ahol Petőfi szolgált.

A tér átalakítása és a mélygarázs építése során a szobor raktárba került, majd 2011-ben, immár arccal egykori őrhelye felé, a színház előtt állították fel ismét.

A szabadságharc költőjének soproni katonaéveiről honlapunkon részletesen ebben a bejegyzésünkben olvashatnak.

A költő rövid soproni tartózkodásáról a mai napig a legátfogóbbnak tartott, Dr. Csatkai Endre által jegyzett kötet ismertetője ide kattintva érhető el.

Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1989

Részlet Petőfi Ivás közben (1844) c. verséből:
"Zöldhajtókás, sárgapitykés
Közlegény...
Egész a közlegénységig
Fölvivém!
Jó: bakancsom hogy hamar lerúghatám;
Még idővel degradáltak volna tán. "

Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1989
Évszámos térképre
4923-2924
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. január 10.