Pillanatképek a Hotel Sopron építéséről

Hozzászólok
Pillanatképek a Hotel Sopron építéséről
Pillanatképek a Hotel Sopron építéséről
Pillanatképek a Hotel Sopron építéséről
Pillanatképek a Hotel Sopron építéséről
Pillanatképek a Hotel Sopron építéséről

Finta Béla felvételei a Hotel Sopron építésének néhány pillanatát örökítették meg részben a Szent Mihály-templom tornyából, részben pedig az épülő szálloda mellől.

Az 1983-ban megnyitott szállodáról így ír a Magyarország 1984/2. száma:

A Hotel Sopron 1983. május 27-én nyitott. 1981 őszén kezdődött az építkezés a város „poncichter” negyedében, a Koronázódombon, régi szőlőtermelő, gazdapolgár-házak, műemlékek tőszomszédságában. A szállót osztrák hitelből a Rauppach osztrák cég építette, magyar vállalatokkal együttműködve. A 112 kétágyas szobás szálloda több mint 300 millió forintba került. Az alpesi stílusú épület a kritikus szemű soproniak szerint is jól illeszkedik a környezetbe, hagyja érvényesülni a közeli Szent Mihály templom szép, gótikus épületét. (A szálloda tervezője a Kereskedelmi Tervező Intézet munkatársa, Bajnai Zsolt, a belsőépítész Siklósi Dalma.)
A szobák bútorzatát helyi vállalat, a Soproni Bútoripari Szövetkezet készítette, igen jó minőségben.
Egy szoba ára meglehetősen borsos, 1170 forint, szezonban. Mivel jelenleg a férőhelykínálat meghaladja a keresletet, kedvezményekkel is növelni kívánják a forgalmat. A szálloda vezetői (az első szezonban mintegy 40 százalékos a kihasználtság) elégedettek, ám a tulajdonos kevésbé. A GySEV 60 százalékos kihasználtságot tervez.
A legalább három éjszakát a szállodában töltő autóklubtag vendégek teljes benzinköltségét térítik, oda- és visszaútra egyaránt. (Egy Lada 1200-as esetében Budapestről 760 forint. Ez 30 százalékos kedvezmény átlagban.) A vasúton érkezők jegyét is téríteni tervezik. Utószezonban egyhetes, félpanziós ellátás ára egy fő részére 3000 forinton belül van.
A Hotel Sopron „vendégcsalogató” módszerei közül még megemlíthetők a különféle, „gasztronómiai napok” — elsősorban hazai tájegységek ételkülönlegességeit bemutatandó. A szálloda mostanában mutatkozott be Tirolban, Kufsteinben, a Hotel Café Postban.
A szálloda vezetői megállapodást kötöttek a balfi Állami Szanatóriummal, miszerint a magukat gyógykezeltetni kívánó vendégek a Sopron-szállóban laknak és az utaztatásukat is a szálloda oldja meg.
A szálloda 200 fős konferencia- terme kisebb tanácskozások megrendezésére alkalmas. Már tartottak itt nemzetközi kongresszust is, s a folyó évre még öt tanácskozás van náluk előjegyezve.

A képekhez kapcsolódva ajánljuk egy korábbi bejegyzésünket is, melyet itt találnak és melyben azt mutatjuk meg, hol és hogyan épült meg a Fövényveremből a feljáró az épülethez.

A korabeli újságcikket az Arcanum Digitális Tudománytár honlapján keresztül értük el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép keletkezési ideje: 
1982-83
Kapcsolódó bejegyzés: 
Forrás: 

Magyarország, 1984/2.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1982
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Finta Béla
A bejegyzés létrehozása: 2019. január 26.

Hozzászólások

Kovács Péter képe

Siklósi Dalma belsőépítész az évfolyamtársam volt.