Pillantás a Kaszinó épületére az 1800-as évek végén

Keresés az archívumban

Pillantás a Kaszinó épületére az 1800-as évek végén
Eredeti méret

Még 20 esztendeje sem állt a Kaszinó épülete, amikor a fotós megörökítette a Széchenyi tér felőli homlokzatot, két oldalt bepillantást engedve a Színház térre - a közterület 1906-tól viselte a hozzá köthető Petőfi Sándor nevét- és a Templom utcába. A Kaszinó Egylet által 1872-ben már birtokba vett, de ünnepélyesen csak 1873-ban felavatott épület bal oldalán az 1841-ben elkészült régi színház egy részlete, míg jobbján az 1867-ben emelt, majd a háborúban elpusztult Templom utcai neológ zsinagóga látható. A hivatalos nevén ekkor már nem, ám a köznyelvben még élénken Promenádként emlegetett téren még nem áll Sopron első díszpolgárának szobra, gróf Széchenyi István emlékére csak nagyjából egy évtizeddel később, 1897. május 23-án avattak szobrot. A jeles eseményre az "ifjú" kaszinóépület is díszbe öltözött.

A szemfüles fotós egy életképet is megörökített az utókornak, ezt legjobban akkor fedezhetik fel, ha a kép melletti ikonra kattintanak, majd a kurzort a fotó fölé húzzák. A tér növényzetét a legelőkre hajtott állatoktól védő fakerítés mentén elhelyezett kútból épp vizet vesz egy asszony, s ha jobban megnézzük, talán "valaki" más is elkísérte a kúthoz.

Egy ma is álló és két egykorvolt épület valamint egy félig-meddig rejtett hétköznapi pillanat egy felvételen. Sopron 130 évvel ezelőtt egy Stagl Ferencnek tulajdonított fényképen.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1880-as évek vége
Kapcsolódó bejegyzés
A neológ zsinagóga a Templom utcában
A neológ zsinagóga a Templom utcában
1
Eredeti méret
Emléktábla a Templom u. 23. sz ház falán
Emléktábla a Templom u. 23. sz ház falán (Bárdics József felvétele)
2
Eredeti méret
Szerző
1889
A bejegyzés létrehozása: 2019. december 1.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.