Poncichterek

Keresés az archívumban

Helyszín
Poncichterek
Eredeti méret

"A poncichter szó német eredetű, a „Bohnenzüchter” kifejezésből származik. Poncichtereknek nevezték a németajkú gazdákat. Nagy szerepük volt a Soproni Történelmi Borvidék borkultúrájának kialakításában, a soproni bor hírnevének öregbítésében. Honnan is ered a „Bohnenzüchter” kifejezés? A poncichterek szőlőik közé babot ültettek. Ennek kettős funkciója volt: egyrészt a bab hasznos a szőlő számára, mivel a babnövény gyökerén nitrogéngyűjtő baktériumok élősködnek. Másrészt pedig babbal kívánták a gazdák pótolni bevételkiesésüket egy-egy rosszabb évjárat [...] esetén."

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1930 körül
Szerző
1930

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2013. augusztus 1. 13:34

Szorgalmas emberek voltak...Mivel, zömmel, német-ajkúnak vallották magukat a népszámláláskor, ezért nagy számban kerültek kitelepítésre a háború után. A kollektív bűnösség elvén sokukat ért az a méltánytalanság, hogy mindenüket (ház, bor, szőlőbirtok, temető, templom...) hátrahagyva el kellett hagyniuk szülőhelyüket. Nagyszüleim és édesanyám is "áldozatul esett" ennek a történelmi igazságtalanságnak. Mamám visszaszökött, de a nagyszüleimmel összesen kétszer találkozhattam életemben...

Takács Tibor | 2019. december 16. 14:08

A Csengery utcai Poncichterekröl nincsenek képek?

Kótai Mónika - szerkesztő | 2019. december 16. 14:53

Nincsenek, bár bevallom őszintén, hirtelen nem is tudom, mire gondol.

Takács Tibor | 2019. december 16. 15:12

Hát ez az utca a 70 -es évek végén és a 80-as években,de még most is tele volt saját termelöi borkímérésekkel. Szalai Teofil ( Tofor)Fleck,Mimi(Agg Emilía)Zügn Samu,és a az utca végén a Talián utcában Zeberer Károly borkimérése.
Ja, Mimi borkímérése mellett közvetlenül volt még egy, de a tulaj nevére nem emlékszem.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2019. december 16. 16:29

Ha a családok megosztják velünk a képeiket, akkor lesznek. Nagyon örülnénk neki.

Takács Tibor | 2019. december 16. 16:41

Sajnos Agg Emilía Züng Samu borkíméres megszünt.Mimi néni meghalt.A Szalai Teofil borkimérése a Batsányi utca sarkán van.Vele szemben a valamikori Elzett Müvek Soproni gyáregységének és Müv.Házának épülete volt,ill.van.Érdekességként még egy dolog.Közvetlenül a borkimérés mellett volt az MSZMP pártgarázsa.

| 2021. április 15. 14:17

Szeretném tudni,hogy mikor telepitették be a poncichtereket Magyarorszagra? Maria Terézia idejére gondolok.onoknek mi a véleménye?

Kótai Mónika - szerkesztő | 2021. április 15. 17:09

Kedves Ágnes, erre a kérdésre sajnos nem tudok Önnek válaszolni, bízom benne, hogy lesz, aki igen.

A bejegyzés létrehozása: 2013. február 6.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.