Poncichterek

Hozzászólok
Poncichterek

"A poncichter szó német eredetű, a „Bohnenzüchter” kifejezésből származik. Poncichtereknek nevezték a németajkú gazdákat. Nagy szerepük volt a Soproni Történelmi Borvidék borkultúrájának kialakításában, a soproni bor hírnevének öregbítésében. Honnan is ered a „Bohnenzüchter” kifejezés? A poncichterek szőlőik közé babot ültettek. Ennek kettős funkciója volt: egyrészt a bab hasznos a szőlő számára, mivel a babnövény gyökerén nitrogéngyűjtő baktériumok élősködnek. Másrészt pedig babbal kívánták a gazdák pótolni bevételkiesésüket egy-egy rosszabb évjárat [...] esetén."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1930 körül
Forrás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1930
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: dr. Friedrich Károly
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 6.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

Szorgalmas emberek voltak...Mivel, zömmel, német-ajkúnak vallották magukat a népszámláláskor, ezért nagy számban kerültek kitelepítésre a háború után. A kollektív bűnösség elvén sokukat ért az a méltánytalanság, hogy mindenüket (ház, bor, szőlőbirtok, temető, templom...) hátrahagyva el kellett hagyniuk szülőhelyüket. Nagyszüleim és édesanyám is "áldozatul esett" ennek a történelmi igazságtalanságnak. Mamám visszaszökött, de a nagyszüleimmel összesen kétszer találkozhattam életemben...

Takács Tibor képe

A Csengery utcai Poncichterekröl nincsenek képek?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Nincsenek, bár bevallom őszintén, hirtelen nem is tudom, mire gondol.

Takács Tibor képe

Hát ez az utca a 70 -es évek végén és a 80-as években,de még most is tele volt saját termelöi borkímérésekkel. Szalai Teofil ( Tofor)Fleck,Mimi(Agg Emilía)Zügn Samu,és a az utca végén a Talián utcában Zeberer Károly borkimérése.
Ja, Mimi borkímérése mellett közvetlenül volt még egy, de a tulaj nevére nem emlékszem.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Ha a családok megosztják velünk a képeiket, akkor lesznek. Nagyon örülnénk neki.

Takács Tibor képe

Sajnos Agg Emilía Züng Samu borkíméres megszünt.Mimi néni meghalt.A Szalai Teofil borkimérése a Batsányi utca sarkán van.Vele szemben a valamikori Elzett Müvek Soproni gyáregységének és Müv.Házának épülete volt,ill.van.Érdekességként még egy dolog.Közvetlenül a borkimérés mellett volt az MSZMP pártgarázsa.

Grebot Agnes képe

Szeretném tudni,hogy mikor telepitették be a poncichtereket Magyarorszagra? Maria Terézia idejére gondolok.onoknek mi a véleménye?

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Kedves Ágnes, erre a kérdésre sajnos nem tudok Önnek válaszolni, bízom benne, hogy lesz, aki igen.