Rosszcsontok a Múzeumkertben

Keresés az archívumban

Kótai Mónika szerkesztő anno ... és a kőoroszlán
1
Eredeti méret
Rosszcsontok a Múzeumkertben
2
Eredeti méret

A jelenleg korlátozottan látogatható Csatkai Endre utcai kert gyerekkoromban a családi kirándulások egyik közkedvelt célpontja volt. Gyerekfejjel két fő "feladat" állt előttünk, ha végre beértünk a kertbe. Az első és legfontosabb: az útra belógó fehér, bogyószerű termést adó bokor bogyóját leszedni és teljes erőből rátaposni, mert a járdán intenzív nyomot hagyó termés mókás, pukkanó hangot adott, ha a gyerektalpak kilapították. Ettől persze, emlékeim szerint, elé viharverten nézett ki a kert egyes részein a járda burkolata.
Miután a pukkantgatás már nem tűnt elég szórakoztatónak, következhetett a másik kiemelt fontosságú programpont, a kőoroszlán megmászása. Azt hiszem, nem tévedek, ha azt mondom, hogy generációkról őriznek családi fotóalbumok olyan fotókat, ahol a lurkók az állatok múzeumkerti kőkirályán csimpaszkodnak. A mai bejegyzésben két ilyen családi album nyílt meg, az első felvételen jómagam vagyok látható 1979-80 tájékán, míg a második képet Takács Gábortól kaptuk, a montázsban szereplő két felvétel picit korábban, 1973-ban készült. A bejegyzés címét ennek a montázsnak a címéről kölcsönöztem.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1973 és 1980
Szerző
1973
1980

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2014. október 18. 13:16

Az a mosoly az első képen, olyan ismerős...még ma is látható, némely profilképen.

Tarcsai Mária | 2014. október 18. 16:33

Nagyon aranyosak a képek, valóban, mindenki igyekezett megörökíteni gyerekeit, vagy családtagjait a kőoroszlánnál. Nekem is van egy sorozatképem erről, még ezeknél is 10 évvel korábbi, de nem olyan aranyos kis lurkók ülnek a kőoroszlánon. Legutoljára pár éve örökítettem meg, és mivel az évek során benőtte a borostyán, Boroszlán, a bozótharcos lett a kép címe. Íme a három éve készült kép: http://indafoto.hu/tacsifoto/image/13004597-921a4329/user

Ma már újra borostyánmentes, úgy látszik arra járt egy oroszlánfodrász.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. október 18. 17:14

Tacsi, nagyon jó a hajas-oroszlán.:)

Kovács Péter | 2014. október 18. 19:19

Takács Gábor képén a gyerekek Melpomené a dráma múzsája szobrára másztak fel.
A Múzeumkertben helyezték el a régi színház szobrait. Középen Apolló a múzsák
atyja szobra állt. Bal oldalán Melpomené, jobb keze felől Thália a színészet, a komédia
múzsájának szobra volt látható. A szobrokat restaurálásra elvitték a kertből, azóta sem kerültek vissza.
A honlapon lévő bejegyzés linkje a következő: http://sopronanno.hu/bejegyzes/a-regi-szinhaz-szobrai

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. október 18. 19:19

Péter, köszönöm, az a szobor nem volt ismerős. Így teljes a kép.

Tarcsai Mária | 2014. október 18. 19:44

Péter, nincs is lehetőség a visszahozásra. Hova? A múzeumkert immár több, mint egy évtizede enyészik, a múlt héten jártam ott, hullott diót szedni a madaraimnak. Pusztán őrzés folyik ott.... nyomát sem látni, hogy készülne ott valami.... sőt, olyan pletykát is hallottam, hogy a város eladni készül a villát....ami borzasztó lenne, mert múzeumként és múzeumkertként kicsit a Deák tér kiterjesztése volt....

Tóth Vivien | 2023. július 4. 09:43

Kedves Mónika, kedves Mindenki!
Azt lehet tudni, hogy ez a két - ma is a múzeumkertben található - kőoroszlán hol volt korábban, honnan került a mai helyére? A testüknek a szemlélővel átellenes oldala nincs kidolgozva, ami arra utal, hogy eredetileg talán valamilyen falhoz simulva állhattak (párban), vagy legalább is olyan pozícióban, ami ezt a hátulsó részt takarta. Nagyon érdekelne a történetük. :)

Kótai Mónika - szerkesztő | 2023. július 5. 12:14

Kedves Vivien, őszintén megmondom, sajnos nem tudok válaszolni a kérdésére, remélem, egyszer meglesz a megoldás, akkor mindenképpen megosztom majd itt.

A bejegyzés létrehozása: 2014. október 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.