Rózsa utcai életkép 1973-ból

Hozzászólok
A Rózsa utca 1973-ban

Both István felvétele 1973-ban készült a Rózsa utcában.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1973
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1973
Évszámos térképre
4251-1639
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Both István
A bejegyzés létrehozása: 2014. április 18.

Hozzászólások

Both István képe

Az 1950-es években gyermekkorom kedves helyszíne volt a Rózsa utca és környéke, különösen a Bécsi domb.

Németh György képe

Sohasem laktam a Rózsa utcában, de az egyik leghangulatosabb soproni utcának tartom.Remélem a kedves régi házakat nem bontják el inkább csak rendbehozzák, ami nagyon rájuk férne. Nagyon kedvelem, ha tehetem a temető felé, vagy onnan hazafelé végig sétálok rajta.

Ősz Zoltán képe

Egy kicsit ha még balra ment volna kép készítője, ott lenne a 19.szd-i vízmagasság emléktáblája

Both István képe

A Rózsa utca 5. szám alatti házban, a korábbi Arany Nap fogadó épületének abban a szárnyában laktunk, ami leomlott. A fogadó épületének helyreállítását megkezdték, 2013-ban még úgy láttam, hogy ez a munka leállt. Remélem azóta folytatták. A volt Paul pékség Ikva felőli homlokzatán valóban látható a legmagasabb vízállás szintje. A Rózsa utca 10. szám alatti házat - ahol gyermekkori barátomék laktak - felújították, de nem tudom miért, a homlokzatán volt Szent Sebestyén szobrot másik szoborra cserélték.

Kovács Péter képe

A Rózsa utca 10. sz. házon Szent Flórián szobra van a fülkében. Csatkai Endre a Sopron
műemlékei (1956) könyvben Szent Flórián szobrot említ. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201840298436444&se...

Horváth Péter Pál képe

Rózsa utca 10. Hosszú ház, fülkében Szent Flórián szobrocskával. A kapu zárókövén 1684 H H. Csatkai Endre szíves közlése szerint az 1686-ból ismert házjegyzék másolata arra utal, a Rózsa utcában kettős h monogramos háztulajdonos Hans Hauer volt, talán az ő házáról van szó.
Ssz. 1968. 1.sz.

Both István képe

Kedves Kovács Péter és Horváth Péter Pál! A Rózsa utca 10. számú ház gyermekkori barátom családjának, a Hauer családnak volt a tulajdonában. Emlékezetemben homlokzati szoborként a nyilakkal átlőtt testű Szent Sebestyén szobra van, de lehet, hogy valóban megkoptak ezek az emlékek. Megkerestem Sopronban élő gyermekkori barátomat, Hauer Károlyt, aki az egyik az utolsó tulajdonos volt, választ még nem kaptam.

Horváth Péter Pál képe

Bocs István:
"Beküldte Both István - 2013. november 7. 19:31
1955-től 1959-ig szemben, a két utca elágazásában lévő, Mező utca 17. szám alatti lakóépület második emeletén laktunk. A fotó jobb oldalán hátrébb látható épületben működött a Kellner Sándor általános iskola."
A Gombócz- ház homlokzatán tényleg ott szenved Szent Sebestyén... (mint szobor)

Both István képe

Kedves Péter! Köszönöm a pontosítást és emlékezetem "frissítését". Bár az 1950-es évek első felében ott laktam, a '60-as években szinte naponta fordultam meg a Rózsa utcában - ott is a 10. számú házban -, mégis keverednek bennem az emlékek. A Szent Sebestyén szobor valóban a Gombócvár homlokzatán volt. Elnézést kérek mindenkitől a tévedésemért.

Horváth Péter Pál képe

Én is csak azért vagyok "képben", mint Mező utcai lakos, naponta többször elcsodálkoztam (bámultam), hogy bírja ennyi nyílvesszővel a testében.... (Kivéve, mikor jött a marhacsorda, fejvesztve menekültem haza...)

Kovács Péter képe

Csak annyit tennék hozzá, hogy a "Gombócvár" Mező utca 27. szám.

Both István képe

Kedves Péter! Amikor ott laktunk, akkor Mező utca 17. volt.

Kovács Péter képe

Lehet, hogy azóta az egész utcát átszámozták. De ma a "Gombócvár" a 27.szám.
Szent Sebestyén szobor pedig csak azon az épületen van.

Harkai László képe

A kép előterében a kevésbé híres ÉKV 15-ös számú élelmiszer boltja látható,amit a Farkas néni,és bácsi vezettek hosszú ideig.Nagyon sokáig üresen állt,míg két jó ismerősöm létre hozta belőle a kilencvenes évek elején az Oroszlán nevű-Tacsi által talponállónak nevezett-vendéglátó egységet,ami később,,méltó lett''a jelzőre!Az átépítésben tevékenyen részt vettem,mi több egy évig dolgoztam is benne.Egy ideig a ,,Csontival'' is...