Rupprecht Mihály

Hozzászólok
Vizitkártya lánnyal

Rupprecht Mihály (1829-1904) fényképész, fotóművész. Rupprecht Mihály 1829-ben született Sopronban. Tanulmányait a Líceumban végezte, majd önkéntesként szolgált a nemzetőrségénél 1848-ban. Eztán 17 évig állami hivatalnokként tevékenykedett.

"Régóta szenvedélyesen kedvelvén a festészetet és a rajzolást, miről akkori időben több izben kiállitott arcképei tanuskodnak, nem csoda, hogy testtel-lélekkel felkarolta a fényképészetet, mely akkor Sopronban még nagyon gyenge lábon állott. Ugyanis 1863. évi október 3-án fényképészeti termet nyitott."

A Bécsi út 2. szám alatti műterem - ma Bécsi út 6. - fényképei csakhamar világhírnévre tettek szert, és számos kiállításon komoly díjakat kaptak, többek közt az 1873-as bécsi világkiállításon is. Rupprecht Mihály 1882 szeptemberében megkapta a "császári és királyi udvari fényképész" címet is.

"A budapesti országos kiállításra 1885-ben sajátságos, Magyarországon még addig nem látott képeket küldött, a mindennapi életből saját eszméi után merített jeleneteket ábrázoló 50-60 cm magasságú képeket, melyeket a közönség oly nagy tetszéssel és bámulattal fogadott, és ő cs. és kir. felségeik is látogatásukkal kitüntettek; minek következtében jury tagnak is megválasztatott, mely kitüntetés a legnagyobb vala."

Rupprecht Mihály 1904-ben hunyt el. A bejegyzés felett látható vizitkártya az ő műtermében készült 1900 körül.

A bejegyzésben használt idézetek az írás alapjául szolgáló újságcikkben jelentek meg. A cikk a Sopron című lap 1888. szeptember 26-i számában jelent meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900 körül
Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1900
2954-932
Térképre kerül / nem kerül: 
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Rupprecht Mihály
A bejegyzés létrehozása: 2013. július 16.