Schneeberger Adolf üzlete és gyára

Keresés az archívumban

Schneeberger Adolf üzlete
1
Eredeti méret
A gyár dolgozóinak csoportképe
2
Eredeti méret
A gyár dolgozói
3
Eredeti méret
A cég hirdetése 1922-ből
4
Eredeti méret

Az első felvételen Schneeberger Adolf húsüzlete látható az Újteleki utcában. Schneeberger Adolf 1899-ben vette át édesapja Hátulsó utcai gyárának üzemeltetését. A gyár hamarosan komoly nemzetközi hírnévre tett szert, többek között a párizsi világkiállításon és a pozsonyi konyhaművészeti kiállításon is díjazták termékeit. Ennek a kiváló gyárnak a dolgozói láthatók a második felvételen, köztük a képeket küldő Milkovits Ákos nagyapja is. A szintén a céghez köthető harmadik felvétel készítésének pontos helye ismeretlen. A képek mellé a cég 1922-es [hirdetését] is megmutatjuk.

A gyár dolgozóiról ebben a bejegyzésünkben is találnak egy csoportképet.

Schneeberger Nándor Schneeberger Adolf fia volt.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1922 és az 1940-es évek eleje
Szerző
1922
1940

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2014. március 19. 06:02

Az 1900-as évek elején Sopronban 34 hentes és mészáros üzlet szolgálta a vevőket.
A legnagyobb hálózattal (7 bolttal) Schneeberger Adolf rendelkezett. (A következő cégtulajdonos csak kettővel.)
A húsüzemet a Hátulsó utcában üzemeltette, de itt volt a főüzlete is. Ezen kívül 6 fióküzletben szolgálták ki a vevőket - nem is akárhogyan. A főüzletben 2 db telefonvonalon, a lerakatok mindegyikében 1-1 telefonvonalon fogadták a vevők megrendeléseit. A üzletlánc nem csak kiváló áruiról volt híres, hanem a világszínvonalú berendezései is bármelyik fővárosban megállták volna helyüket. Mindegyik üzlet falai gyönyörű mintás csempével voltak burkolva, üveggel kombinált kiszolgálópultok biztosították a megfelelő kiszolgálást. Mára - sajnos - csak egy üzlet őrzi a régmúlt dicsőségét, érzékeltetve az akkori mesteremberek kitűnő munkáját) , az is egy ideje zárva van (Ötvös u. 4.)
A főüzlet volt a legnagyobb, kettő bejárattal, a köztük elhelyezett külön pénztárral - Hátsókapu u. 2-4. ( Ma egy társasház áll a helyén.)
A fiók üzletek:
Kossuth Lajos u. 37. ( Ma egy társasház áll a helyén -talán a '80-as években bontották le.)
Ötvös u. 4. (Ez őrzi az emlékeket - mostanában zárva - de be lehet kukucskálni - érdemes)
Újteleki u. 48. ( Ma családi ház található a helyén).
Sas tér 6. Ez az üzlet szerkezetileg szintén létezik, de a csempéit leverték, ma élelmiszerboltként funkcionál.
Várkerület 17. (Ma Várkerület 20. - pénzváltó)
Várkerület 68. az angolok a II. vh-ban lebombázták, ma Várkerület 61. Árpád utca sarok, társasház, ruhabolttal.
A fénykép nem készülhetett a Sas téren, mert az ottani fióküzlet kis méretű volt, ezt az üzletet lehet látni a http://sopronanno.hu/bejegyzes/a-sas-ter-1943-ban, ahol a mellette levő üzletben fodrászat, később pedig tejbolt működött. http://sopronanno.hu/bejegyzes/a-fekete-sas
Továbbá nem készülhetett a Hátsókapu utcában, az Ötvös utcában és a Várkerület 17. előtt sem, mert ezen üzletek ablakai, bejáratai ilyen portál elhelyezését nem tették lehetővé.
Az Újteleki utcai, ill. a Kossuth utcai fióküzletek a külvárosban voltak, ahol nem valószínű, hogy napernyős fafaragású portált építettek volna.
Így egyetlen lehetőségként marad a Várkerület 68. amelyről csak egy romos kép maradt fenn
http://sopronanno.hu/bejegyzes/varkeruleti-reszletek-a-70-e…. A portál kivitele, nagysága kb. megfelel az akkori várkerületi elvárásoknak.

Horváth Péter Pál | 2014. március 19. 00:44

A fenti írásban a Városi Húscsarnokot azért nem említettem, mert semmilyen adatot nem találtam róla, az egy árva 1925-ös fotón kívül, ráadásul 1940-ben le is bontották.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2014. március 19. 13:43

S mi a helyzet a vázlattal?:) Megnézném.

Horváth Péter Pál | 2014. március 22. 20:02

A Sas tér korábbi képeit nézegetve, valamint az archívumban található http://sopronanno.hu/bejegyzes/az-ujteleki-utca bejegyzés alapján az a meggyőződésem alakult ki, hogy a fent látható kép az Újteleki utcai fióküzletet és személyzetét ábrázolja, ahol a 1960-as években zöldségüzlet működött, ma pedig számítástechnikai üzlet található.

A bejegyzés létrehozása: 2013. március 1.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.