Sikátor a Tűztorony mellett

Hozzászólok
Sikátor a Tűztorony mellett

Az 1880-as években már meglehetősen rossz állapotban volt a régi városháza, ám a város vezetése ahelyett, hogy az épület renoválását szorgalmazta volna, inkább egy új, tekintélyesebb méretekkel rendelkező városháza építése mellett tette le a voksát. Ahhoz azonban, hogy a jóval nagyobb épület megépülhessen, komoly bontási munkálatokra volt szükség, mind a Fő tér, mind az Előkapu területén. (utóbbi helyen a teljes páros oldal elbontásra került, csak a Szent János - kápolna épületét mentették meg.) Az épületek mellett bontani kellett a városfal egyes darabjait is, a munkálatok során alkalmazott robbantások azonban komolyan veszélyeztették a Tűztornyot is. A bontási munkálatok ellen 1890. január 29-én kelt levelében Storno Ferenc is felemelte a szavát: " ... az új városház hozzáépítése által a torony ugyan a keleti oldalán támaszt nyert, de a nyugati oldalán még régi falak és sáncok maradékai vannak, melyek a szép torony jelentékeny, sőt legbiztosabb támaszát képezik. Most pedig ezen falmaradványokat eltávolítandónak és a tornyot köröskörül szabaddá teendőnek vélik, de ha ez megtörténik, úgy a torony összedőlésétől kell tartani. Véleményem az, hogy a torony biztos támaszát képző falak fentartandók és maga a torony szakemberek által renováltassék. Mert ha a torony mellett lévő bástyák lebontatnak, akkor szerencsétlenség nincs kizárva."
Végül, miután a toronyőr épületet is elbontották, a torony nyugati oldalán egy sikátor maradt, melyen keresztül a gyalogosforgalom bonyolódott le, így a torony alatt nem volt jelentős a közlekedés. Az átjáró helyére a Tűztorony felújítása után 1970-ben épült meg a fogadóépület, mellyel a torony a nyugati oldalról is kellő támasztást kapott.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1960-as évek vége
Forrás: 

Magyar Műemlékvédelem 1973-1974 - Kissné Nagypál Judit: Sopron városfalairól

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1967
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. június 17.

Hozzászólások

Kovács Péter képe

A tornyot valóban meg kellett támasztani a sikátor helyén, de a beton építmény nem
szerencsés, mondhatnám, csúnya.
Nagypál Judit sokat tett a soproni műemlék épületek helyreállításáért. A Rejpál ház, a Cézár
ház, és a bánfalvi barokk lépcső restaurálási terveit Ő készítette el.

Németh Szabó László képe

A vicces, hogy a mostani Tuztorony felújításkor, a mindent eredeti állapotában újítsunk fel elvnek megfelelően a beton épületet csupán szürke festékkel festettek le, hogy továbbra is jól látszódjon az igénytelen deszkazsalus beton falszerkezet. :-))

Tarcsai Mária képe

Valóban nem szerencsés látvány a Tűztorony támasztéka, de talán úgy is kell hozzáállni, hogy az csupán egy támaszték.....nem hiszem, hogy egy korabeli "utánzat" hitelesebb lenne...mit javasolnátok helyette....?

Tarcsai Mária képe

Erre az átjáróra nagyon jól emlékszem, fiatal koromban sokszor átmentem ott, de sosem gondoltam, hogy rám omolhat a torony....más kérdés, hogy a régi városházát rettentően sajnálom, hisz az anyai nagymamám szülőháza és otthona volt üknagyapám haláláig, aki Sopron első rendőre volt....

Horváth Péter Pál képe

A soproni múzeum az 1973. esztendőre tervezett feladata.. ...a várostorony és a mellette lévő védőépületben lévő római városkapu romjainak helyreállítása, bemutatása... A megnyitásra július 1-én került sor ezres tömeg részvételével. Ssz.

Harkai László képe

A képen látható padhoz kapcsolódik egy nem túl kellemes emlék!Gyermekkorunkban fogócskázás közben arról ,,lezúgva'' sikerült-nem először,és nem is utoljára-betörnöm a fejemet!