Sopron egykori sópiaca

Hozzászólok
Az Orsolya tér a háború előtt

A tér volt a középkor sópiaca. Szekereken hozták a sótömböket kelet bányáiból, de nyugat felől is (Schuster krónikájában olvasható, hogy 1849 augusztusában a zavaros helyzet miatt nem tudnak magyar sót hozni, viszont nagy mennyiségben próbálják eladni az osztrák finomított sót, amit nem kedvelnek a háziasszonyok, mert nem elég sós.) Később hússzékeknek adott helyet a tér. Az orsolyita apácák Sopronba költözése (1747) és térfoglalásuk után kapta mai nevét. (Iskolájukat 1858-ban kezdték építeni. A kápolnájuk után emelt templomukat 1862-ben szentelték föl.) Balra a Fegyvertár utca felől a Lunkányi-ház sarka még áll, úgyszintén szemben az orsolyiták zárdájához tapadó Gyóni-ház. Lunkányi János Széchenyi István jószágkormányzója volt, Gyóni Géza költő, újságíróként lakott ott. Mindkét épület a bombázások, illetve az utóbbikat követő közömbösség és pénztelenség áldozatává vált.
/A bejegyzéshez tartozó fotó az Ajánlott linkben megjelölt oldalról szabadon, nagy felbontásban letölthető./

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1943
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1943
3332-1899
Térkép nézetbe kerül: 
Térképre kerül
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Hárs József
A bejegyzés létrehozása: 2014. június 26.

Hozzászólások

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Dr. Kovács József László kérésére teszem közzé hozzászólását:"Ha a drezdaiak visszaépítették a "kőharangot""Unserer FrauenKirche épületét, nem kellene-e ezeket az ostoba "nikotex"házakat eltakarítani, és a régit visszaépíteni?A kőfaragványok megvannak, a "papakvárium" sosem lesz Sopronban elfogadott!KJL"

Tarcsai Mária képe

Milyen igaz! Ez a "papakvárium" a legborzasztóbb épület a belvárosban. Valami más kéne helyette, vagy inkább semmi..... el tudnék képzelni egy kicsi emlékparkot, ami bemutatja a belváros pótolhatatlan veszteségeit.....