Sopron első neonreklámja

Keresés az archívumban

A cég reklámja
Eredeti méret

A Várkerület 79. számú házban - akkor még Várkerület 88. - 1881-ben alapította meg vállalkozását a három Lederer fivér, József, Leó és Sándor. 1936-ban nyújtották be kérelmüket a tanács felé, miszerint az üzlet portálját jelentősen modernizálni kívánják. A nagyvárosias, Sopronban egyedülálló új portált Füredi Oszkár tervei alapján készítették el, ezen kapott helyett Sopron első neonreklámja a Torna utca és a Várkerület sarkán.

A család tagjai a deportálások után nem térhettek már vissza Sopronba, az államosított üzlet külleme azonban javarészt megőrizte az általuk egykor megálmodott kinézetét, ahogy ez G.Nagy Béla 1970-es felvételén is látható.

A bejegyzésünkben bemutatott felvétel 1940-ben mutatja a textilkereskedést, nagyjából ez idő tájt készült a korabeli reklám is.

A Lederer testvérek cégéről, illetve a soproni neonreklámokról a Soproni Szemle 2015/4-es számában bővebben is olvashatnak, a bejegyzésünk forrásául szolgáló cikkeket is tartalmazó lapszám a Kapcsolódó és ajánlott linkre kattintva érhető el.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Tárkányi Sándor: Változások és modernizáció a Várkerületen a 20. század első felében, Soproni Szemle, 2015/4.
Bolodár Zoltán: Neonfényes Várkerület, Soproni Szemle, 2015/4.

Szerző
1940
4121-1711
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2018. április 10.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.