Sopron első neonreklámja

Hozzászólok
A Lederer testvérek üzlete 1940-ben
A cég reklámja

A Várkerület 79. számú házban - akkor még Várkerület 88. - 1881-ben alapította meg vállalkozását a három Lederer fivér, József, Leó és Sándor. 1936-ban nyújtották be kérelmüket a tanács felé, miszerint az üzlet portálját jelentősen modernizálni kívánják. A nagyvárosias, Sopronban egyedülálló új portált Füredi Oszkár tervei alapján készítették el, ezen kapott helyett Sopron első neonreklámja a Torna utca és a Várkerület sarkán.

A család tagjai a deportálások után nem térhettek már vissza Sopronba, az államosított üzlet külleme azonban javarészt megőrizte az általuk egykor megálmodott kinézetét, ahogy ez G.Nagy Béla 1970-es felvételén is látható.

A bejegyzésünkben bemutatott felvétel 1940-ben mutatja a textilkereskedést, nagyjából ez idő tájt készült a korabeli reklám is.

A Lederer testvérek cégéről, illetve a soproni neonreklámokról a Soproni Szemle 2015/4-es számában bővebben is olvashatnak, a bejegyzésünk forrásául szolgáló cikkeket is tartalmazó lapszám a Kapcsolódó és ajánlott linkre kattintva érhető el.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1940
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Tárkányi Sándor: Változások és modernizáció a Várkerületen a 20. század első felében, Soproni Szemle, 2015/4.
Bolodár Zoltán: Neonfényes Várkerület, Soproni Szemle, 2015/4.

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1940
Évszámos térképre
4121-1711
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Diebold Károly
A bejegyzés létrehozása: 2018. április 10.