Sopron látképe 1880 körül

Keresés az archívumban

Helyszín
Sopron 1880 körül
1
Eredeti méret
A kép hátlapja
2
Eredeti méret

Impozáns felvétel Sopronról valamikor az 1880-es évek környékéről. A kép készítésének időpontjához talán az egyetlen támpont a Szent György - templom új tornyát körülvevő állványzat lehet - nagyításban jól látható.

Csatkai Endre így ír:"1882-ben felépült a mai eklektikus stílusú torony a templom szentélye mögött."
A templom.hu oldalon pedig a következőt találjuk: "Nagy változást jelentett az 1869-es év, amikor barokk tornya ledőlt az utcára és 1882-re a templom túloldalán [...] emelték fel mai, 55 méter magas, égbenyúló, eklektikus tornyot Spach Ferdinánd tervei szerint."

Így talán elmondhatjuk, hogy az a látkép valamikor 1880 körül mutatja városunkat. Természetesen kíváncsian várjuk, olvasóink mit gondolnak a készítés lehetséges dátumáról.
Érdekességképpen mellékeljük a kép hátlapját is.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1880 körül
Kapcsolódó kiadvány
Forrás
Szerző
1880
2506-37
Évszámos térképre

Hozzászólások

Horváth Péter Pál | 2015. július 24. 17:19

Gyönyörű kép a a városról észak felől, a Gerichtshügel-ről (Galgenberg). Előtérben a Lähne intézet, mely ekkor élte fénykorát, jobbra az Ó-uszoda nem látható mert takarásban van . Hátrébb a hosszúkás épület a "rajcsúr" - a régi lovassági laktanya lovardája ( a mai busz pu. helyén). A dátumozás helytálló a képen látható részletek alapján.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2015. július 24. 17:22

Most úgy érzem, virtuálisan vállon veregettél.:) Elárulom, hogy majdnem 3 órán keresztül dolgoztam ezen a poszton, hogy sikerüljön bekalibrálni az évszámot. Most büszke vagyok magamra.:)

Horváth Péter Pál | 2015. július 24. 17:45

Mindig is elismertem azt az óriási munkát, amit végzel, végeztek...

Kótai Mónika - szerkesztő | 2015. július 24. 17:47

Nem ezért írtam, hanem mert büszke vagyok magamra, hogy sikerült megfejtenem a képet.:) Tájékozódni legendásan nem tudok, legalább az időgép kezelésében javulok.:)

Horváth Péter Pál | 2015. július 24. 17:46

A felvételt láttam párszor - rossz felbontásban. Így igazi csemege - a város akkori építményei nagyon jól kivehetők rajta. Folytatva a gondolatsort - a lovardától balra a régi lovassági kaszárnya épületei, ma a helyén az egykori Törvényszéki palota (Erdészeti kollégium) áll. Kicsit balra, az erdős liget a Festetics major épületeit övezi. A lovarda mögött a távolban a Zrínyi Tiszti Leánynevelő Intézet tömbje sejlik (későbbi ruhagyár). Sok a látnivaló a képen....

A bejegyzés létrehozása: 2015. július 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.