Sopron látképe színesben a 19. század közepén

Hozzászólok
Sopron látképe színesben a 19. század közepén

Sopron látképe 1860 körül színezett metszeten, melynek fekete-fehér változatát korábban már bemutattuk a Sopron anno honlapján. Amellett, hogy feltétlenül izgalmas időutazás lehet, ha tüzetesen átböngészik a képet, érdemes a "párját" is megtekinteni, hogy eldönthessék, vajon így jobb, vagy a másik verzió tárja elénk a szemnek kedvesebben városunk egykori látképét.

Érdekességképpen - a teljesség igénye nélkül -, emlékezzünk meg néhány neves soproniról, akik a kép készítésének idején - az 1860-as évek első felében - Sopronban éltek és tevékenykedtek. Ez idő tájt - 1862 májusában - tették le az evangélikus templom tornyának alapkövét, az esemény részese lehetett többek között Kolbenheyer Mór is. Rösch Frigyes 1863-ban kezdeményezte a tornaegylet megalapítását, illetve ekkortáj volt a soproni közélet egyik meghatározó alakja Braun Nándor. id. Storno Ferenc 1862-63 végezte el a Szent Mihály - templom helyreállítását, a Dalfüzér férfi dalegylet pedig 1863 júniusában rendezett dalosünnepélyt Sopronban, melynek alkalmával tett javaslatot Király József Pál a mai Dalos-hegy elnevezésére (Dalár-hegy). 1865-ben pedig már folytak a gázgyár építésének előkészületei, ekkor kötelezte el magát Flandorffer Ignác, hogy egy esztendőn belül felépítteti a gyárat - így is lett.

Az imént felsorolt jeles polgárok mindannyian ilyennek (is) látták Sopront.

Kép típusa: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1860 körül
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1860
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. április 28.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Jól mondja Horváth Péter Pál a fekete-fehér verzió hozzászólásában. „…történelmi pillanatot rögzítő kép.” Ekkor költözik ki az Újhelyi házból a Vármegyék kormányzósága és lekerül a homlokzatáról a kétfejű fekete-sárga császári sas. (https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-szechenyi-ter-es-a-petofi-...) A társadalom pedig kiszabadulva a Bach korszak szorításából civil kezdeményezésekbe kezd. (Statisztikai adat: 1862-ben még csak 319 egyesület volt Magyarországon, de 1878-ra ez a száma meghatszorozódott!) Sopronban is megszaporodnak az egyesületek. Megalakul a városszépítők asztaltársasága és az említet tornaegylet. Újra indul a zeneegylet. És mivel a város kb. 20-23 ezer fős lakóssága ebben a korban még többnyire hagyományosan vallásos volt, ekkor alakult meg a karitatív Szent Vince Egyesület és a Szent Erzsébet Egyesület, a hitbuzgalmi Oltáregyesület és Jézus Szíve Társulat, valamint a Katolikus Legényegylet is, fontos társadalmi szociális, és egyéb feladatokat ellátva. De ekkor alakult meg (1865) a soproni katolikus olvasó egylet is létrehozva a város első kölcsönkönyvtárát. Később Katolikus Kör nevet felvéve 1949-ig a város kulturális életének fontos szereplője lett!

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Az a hozzászólás nem ennek a képnek a fekete-fehér változatához született.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Mindegy fekete fehér, vagy színes, a kép a polgárosodás kezdetének idejében készült. Ennek egy Sopronban is megjelenő jellemző vonását akartam csupán felidézni.

Horváth Péter Pál képe

Mivel ritka jó kordokumentum, ezért megismétlem a kép fekete-fehér változatához 4 évvel ezelőtt írt hozzászólásomat:
a kép közepén jól látható az evangélikus templom tornyát építők (1863-64)állványzatának alsó része, már nem látható az Orsolyiták fatemploma, de még az új templom sem (1863-64), de már áll a nagy szélmalom(1841-45).
Így a kép az 1863-as évben készülhetett ...
(Köszönet Dr.Schöberl Miklós Bélának, hogy felhívta rá a figyelmemet.)