Stark Lajos üzlete a Várkerületen

Hozzászólok
Stark Lajos üzlete a Várkerületen
Stark Lajos üzlete a Várkerületen
Stark Lajos üzlete a Várkerületen
Stark Lajos üzlete a Várkerületen

Stark Lajos üzlete valamikor az 1920-as években nyitott meg az akkori Várkerület 48. szám – ma Várkerület 43. - alatt, abban az épületben, ahol a Magyar Királyi Sóhivatal is működött.

A Gecsényi Andrástól kapott fotósorozat első két felvétele 1930. augusztusában mutatja az üzlet portálját. Az első fotón Stark Lajos – András nagyapja - és Stark Endre, a későbbi legendás „nagy ABC” vagy „Stark ABC” üzletvezetője, András anyai nagybátyja láthatók.

A második felvételen András nagyanyja, szül. Mattesz Mária, András édesanyja és annak bátyja, illetve András nagyapja, Stark Lajos üzlettulajdonos szerepelnek. A két segédúr nevét sajnos nem sikerült kideríteni, vélhetőleg egyikük Prattinger Gyula lehet, legalábbis annyit biztosan tudunk, hogy egy Zax és egy Prattinger vezetéknevű segéd egykor dolgozott a kereskedésben.

A sorozat harmadik felvétele szintén az üzlet bejáratánál készült, a szereplői András nagymamája és Zax Sámuel segéd.

Az utolsó felvételt vélhetően a ’20-as évek elején a nyitás alkalmával készítette [Stagl Ferenc] soproni fényképész. Az impozáns boltbelsőt mutató fotó érdekessége a bal alsó sarokban látható moziplakát, mely az 1908. augusztus 5-én a közeli Ikvahíd 2. szám alatt megnyitott Elektro-Bioskop nevű mozgóképszínház műsorát reklámozza.

A korábban említett Sóhivatalról a Kapcsolódó bejegyzésben olvashatók információk, ugyanitt egy 1942-es felvétel is megtekinthető, melyen a Stark-féle kereskedés portáljának egy részlete is látható.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1920-as évek eleje és 1930 augusztusa

Helyesen azt kellene mondanunk, ifj. Stagl Ferenc, hiszen a fényképész 1903-ban elhunyt édesapja is ezen a néven volt ismert képíró.

Kapcsolódó kiadvány: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1922
1930
Évszámos térképre
6235-1612
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2016. október 25.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A Hartmann testvérek Elektro-Bioskop-ja 1911-től a Lackner Kristóf utca 10. sz alatt szórakoztatta a közönséget (ma biciklibolt) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A 3. kép nem csak azért érdekes, mert nem látható a sokkal korábbi utileírások által megcsodált, és a többi képen is jól felismerhető kövezett járda, (ami alapján a képet 1942 utánra tenném) hanem mert látható egy Dreher plakát is (mely a mai ember várakozásaival szemben nem sört, hanem) csokoládé termékeket reklámoz. Ugyanis volt egy vállalat Dreher-Maul Kakaó és Csokoládégyár Rt. (1924-1934) néven, és ennek a plakátja van a képen. Most akkor mikor készül a kép? És ki csinálta meg a járdát?

Horváth Péter Pál képe

Értelemszerűen a 4. kép az első. Aztán jön a az első, majd a második (lásd járda), és utoljára (az átalakított Várkerület) a 3 sz. kép.
(A csokoládégyár tovább működött, csak összevonták - Dreher Kőbányai Serfőzde és Csokoládégyár Rt.
1934 - 1947) ...

Gecsényi András képe

Nos, tekintettel, hogy nagyapám 1932-ben meghalt, nagyanyám pedig nélküle látható a képen. Tehát készülhetett a kép akár 1942-ben is. Sajnos elmulasztották a kép hátulján feltüntetni a dátumot.
Dreher-Maul Kakaó és Csokoládégyár Rt. (1924-1934)
Dreher Kőbányai Serfőzde és Csokoládégyár Rt. (1934-1947)
Ahogyan a Dréher reklámtól is.

Friedrich Rezső képe

Az első képen látható kisfiú, az a Stark Endre (Bandi bácsi) aki az ikonikus ABC-t vezette...csak hogy erről is szó essék!
"Mert a vér nem válik vízzé" szoktuk mondani.