Szálloda a Fehér Rózsához II.

Keresés az archívumban

Várkerületi részlet a Fehér Rózsa szállóval
Eredeti méret

A Várkerület egyik központi helyén, a Romwalter-féle nyomda mellett látható a korabeli képeslapon az egykori Fehér Rózsa szálloda, vagy más elnevezéssel a Szálloda a Fehér Rózsához. Az 1789-ben megnyitott szálloda története során olyan illusztris vendégeket is fogadott, mint például Mária Terézia vagy V. Ferdinánd. A korabeli újságcikkek a város egykor neves szállójával kapcsolatban 1914. karácsonyáról egy gyilkosság krónikáját is feljegyezték, mely szerint Janzsó Imre fizetőpincér egy vitát követően meglőtte Pinczich Imre pincért, aki sérüléseibe belehalt. A gyilkosra a Törvényszék másfél év börtönbüntetést szabott ki, melyet az ítélőtábla végül enyhített.

Hogy ez az eset mennyire járult hozzá ahhoz, hogy a szálló hírneve egyre inkább kezdett megkopni, nem tudjuk, az viszont bizonyos, hogy mikor az 1930-as években új tulajdonosáról Molnár szállóvá keresztelték, már nem jegyezték a város meghatározó szállodái között.

Az épületet 1944-ben bombatalálat érte, melynek következtében a tűz martalékává vált. Helyén eztán foghíjtelek volt, ahová később modern társasház épült. Az egykori Fehér Rózsa emlékét ma már csak a korabeli képeslapok őrzik.

Kép típusa
Kép keletkezési ideje
1900-as évek eleje
Kapcsolódó bejegyzés
Kapcsolódó kiadvány
Forrás

Csatkai Endre: A soproni vendégfogadók a 16/19. században, Soproni Szemle, 1966/3.
Pesti Hírlap, 1915. október 18.

Szerző
1906
2904-1641
Évszámos térképre
A bejegyzés létrehozása: 2017. október 24.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.