A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Széchenyi téri részlet a Várkerület felől

Hozzászólok
Széchenyi téri részlet a Várkerület felől

Utcarészlet korabeli képeslapon a Várkerület és a Széchenyi tér sarkán álló Horváth-házzal, a Domonkos-templommal, az 1938-ban elbontott Tschurl-házzal- és a Széchenyi-palotával, valamint egy korabeli kúttal.

A valószínűleg egykor Gyűrű Ernő legendás gyűjteményét is gazdagító képeslap kétségkívül legérdekesebb "szereplője" a ma már nem álló Tschulr-ház, mely itt még meglehetősen zárt lakóházként mutatja magát, később azonban azért, hogy a város külsőbb részei és a Belváros között jobb összeköttetés jöhessen létre, átjárót nyitottak a házon, majd a kereskedők is felfedezték maguknak az épületet, ahogy ezen a fotón is látható.

A lapon szereplő épületekről további írások és fotók a vonatkozó címkékre kattintva érhetők el.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1800-as évek vége
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1898
Évszámos térképre
3354-2141
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2018. február 14.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A képen felfedezhető az 1800-as évek technikai fejlődése. A gázlámpák már 1867-től oszlatták a sötétet utcáinkon, a közkifolyó megjelenése (nem tévesztendő össze a közkúttal), 1893 óta jó minőségű vezetékes vízzel előzte meg meg járványok terjedését ...

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ugyancsak a technikai szintet jelzi, még nincs "bedrótozva" a város, nyoma sincs villanyvezetékeknek. Másik jellemző a sivár, növényzet nélküli csupasz közterület. Pedig már létezik az éppen most 150 éves eredeti nevén „Sopron Városi Szépítő Egylet” de majd csak jóval később kerülnek ide fák (meg villanydrótok) is. (Lásd: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-varkerulet-es-a-domonkos-t...)