Szent Mihály utcai életkép

Keresés az archívumban

Szent Mihály utcai életkép
Eredeti méret

A kompozíció középpontjában négy, inkább kevesebb mint nyolc éves fiú. A földön ül felhúzott térdekkel a legidősebb, eltakarva a tricikli kormányos kerekét, de nem eltüntetve a jármű büszke tulajdonosát. Velük szemben öntudatosan áll a legfiatalabb, neki valamiben különvéleménye van. A negyedik a földön ülő védelmében csak nézője a közös gondolkodásnak: Érdemes volt ajándékba kapni ezt a háromkerekűt? Nem volna jobb két keréken, a jobb lábbal a váz alá átnyúlva a pedált hajtani föl-le a Poncichter Háztól a Sas térig? A munkába derékban megtört asszony csak a vödörre figyel. Rövidesen helyére kerül a balkezében tartott kanna, s végül a nyitva hagyott kapun mindkettővel besiet a konyhába.

A Szent Mihály utcába már befordult egy fehér blúzos asszony. Vajon mennyire pattogzott le a zománc a fehér vödörről, amióta nap-mint nap megteszi ezt az utat? A bal kezében a vödör a tehertől maga felé ferdül, míg a jobbat kitartva egyensúlyoz, s halad a bolthoz. Teherautó vesz kanyart a Wieden torkolatába. A filmen elmozdul, csak a forgalmat akarta jelezni vele a fotós. Jobb sarokban sátrak. A mézeskalácsos készülődik a Mihály-napi búcsúra.

A Poncichter-ház kapujától jobbra magasan vaskonzol. Egyelőre nem lóg rajta a gazda termését jelölő cégér piros vagy fehér szalagja, de eljön annak is az ideje, amikor az új bort kimérni kezdik a buschenschankok. Mellette a sarkon jó magasan öntöttvas utcanévtábla. Fövényverem felirattal, alatta gót betűkkel: Sandgrube. Néhány utcanevünk kettősre változott 2001-ben a német kisebbségi önkormányzat javaslatára, úgy tudom, hogy ez nem tartozott közéjük.

/A kép készítésének ideje ismeretlen, a megadott dátum hozzávetőleges. - A szerk./

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1940-es évek eleje
Szerző
1941
4087-964
Évszámos térképre

Hozzászólások

Tarcsai Mária | 2015. január 18. 21:57

Itt még megvan az a fülkeszobor, amit évtizedek óta hiányolunk. Hova lett? Az, hogy az utcai vízcsapot megszüntették, meg tudom érteni, mióta ennyire drága a víz ára, de lényegesen elvesz a város hangulatából, hogy nincs (ha jól belegondolunk egyetlen egy sem) ivásra alkalmas utcai vízcsap az utcákon, tereken. Kivéve a Deák téri játszóteret.

| 2017. szeptember 26. 19:06

A Szentháromság szobor ezen a héten fog a fülkébe visszakerülni, és szombaton 14 órakor kerül újra megáldásra egy kis ünnepséggel egybekötve.

Kótai Mónika - szerkesztő | 2017. szeptember 26. 19:09

Értettem elsőre is, pusztán szerettem volna tudni, merre volt eddig, ki állította helyre, milyen ünnepségről van szó ...

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. március 7. 16:36

1902-ben 24 ilyen és hasonló közkút van a városban. Mivel lajtos kocsikkal, kádakban, dézsákkal és mindenfále nagy edényekben hordják el a vizet, Printz Ferenc, élénk vitát kiváltva, 15 - 50 korona bírság mellet vízhasználati korlátozására tesz vaslatot.

Horváth Péter Pál | 2018. március 7. 17:47

Közkút. Bocs, de ez az "akkori " rossz becézés. Közkút az Ikvától észak felé 3 volt a városban, innen bárki merhetett vizet. A városban udvarokban, kapualjakban nyomókaros kutak voltak, amiből a város alatti talajvízrétegből nyerték a vizet. Ez többnyire sajnos emberi fogyasztásra alkalmatlan volt (járványveszély stb). A Csarnok utca helyén fekvő Ferences kertben gémeskút szolgáltatta a vizet. A fejlődés hozta magával a vízközmű létrehozását, ami lehetővé tette a fertőzésveszély csökkentését. Így jelentek meg a "közkifolyók", melyek a Bécsi dombon létesített medencéből szállított, jó minőségű vezetékes vízzel látta el a lakosságot. De nehéz volt rászoktatni az embereket, hogy hordják a vizet, (pl. a Sas téri kutat le kellett bontani, mészkőlappal lezárni, hogy a mellette levő közkifolyót használják), aztán fordult kocka, egyre többen megbarátkoztak vele, és jöhetett az anyagi kérdés (majd később a lakásokba is eljutó csapvíz) ...

Dr. Schöberl Miklós Béla | 2018. március 8. 21:08

Vízvezetéki küzkút, így írja a Sopron c. újság 1902-ben. Azt gondolná az ember, hogy 24 ilyen kút akkor valóban sok volt a városnak (ma pl. játszótéri ivócsapokat nem számítva egyről sem tudok) mégis igaz. Szilvásy a városi tanács vitájában meg is magyarázza: "A társaság (vízmű) annakidején csak 6 nyilvános kutat akart felállítani, és hogy ma 24 ilyen van.... az is nekik köszönhető" (Oe.Z. 1902. 02. 01.) Érthető, a vizet el kellett adni, csak legyen aki kifizeti. És ezt veszi észre egy felelős városvezető Prinz Ferenc.

Patrix | 2022. április 21. 19:26

"Néhány utcanevünk kettősre változott 2001-ben a német kisebbségi önkormányzat javaslatára, úgy tudom, hogy ez nem tartozott közéjük." Valóban nem, de 2021. decembere eleje óta már ez az utcanév is újra kétnyelvű (Fövényverem/Sandgrube).

A bejegyzés létrehozása: 2015. január 18.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.