Szép Sopron! - 1. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
1277-1977
Sopron, a 2000 éves római város, 700 éve szabad királyi város.
1
Eredeti méret
Túszul ejtették gyermekeinket
Ezt a 700 éves rangot drága áron váltottuk meg, elrabolták a gyerekeket. Ottokár cseh király csapatai követelték a túszok birtokában, ha ő jön, nyíljanak ki a kapuk. A soproniak - hivatkozva a hűségességükre - ezt megtagadták, a gyerekeket kivégezték.
2
Eredeti méret
Sopron, szabad királyi város
IV.László értesülve a soproniak hűségéről, 1277-ben megadta a szabad királyi városi rangot, oklevélben összesítette az eddigi privilégiumokat, amelyeket elődei adtak, azokat kiegészítette önrendelkezési joggal és bíróválasztási joggal.
3
Eredeti méret
Sopron tárt kapukkal várja az érkezőket
Sopron a hat legelőkelőbb magyar város sorába került, fogalommá vált a város nyitottkapus tornya, mely várja a békés szándékkal érkezőket.
4
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Szerző
1985

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2017. szeptember 3. 20:20

Én pedig Kótai Mónikának mondok köszönetet, aki a honlapon mindezt gondosan szerkesztve közreadja, hogy mindenki számára elérhetővé váljon és a kultikus diasorozat soha ne legyen az enyészeté! Örülök a jó és önzetlen együttműködésnek a múlt ilyen módon történő feldolgozásánál. Köszi Anna, Laci, Viktor és Móni!

Friedrich Rezső | 2017. szeptember 17. 10:40

Az alapötlet onnan indult ki, hogy a Youtube-ra feltett filmanyagom megtekintésekor eszembe jutott, hogy vajon hol lehet a diapozitív-anyag? Jó lenne digitalizálva "értékmenteni"!
Rákérdeztem András unokatestvéremre és azt mondta, hogy nála van és bármikor elvihetem. Innen indult aztán a szervezés: Mónika örömmel vette az ajánalatomat, hogy publikálhatja a honlap, mert az ő munkájuk a szívemnek kedves, ha segíthetem!
G.Nagy Laciék pedig megtiszteletetésként vették, hogy digitalizálhatják. Pedig óriási munka a közel 500 üvegezett dia megtisztítása, feldolgozása.
Kerestem egy stabil fémbőröndöt és abban elszállítottam a "kincset" Laciékhoz a Fő térre, a Torna utcai parkolóból, bár akkor még nem tudtam, hogy az közel 30 kg-ot nyom...de megérte!!!!

A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.