Szép Sopron! - 10. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A Bezerédj - ház a Templom utcában
Sopron zenetörténete megszólal a házakból.Ennek a háznak az emléke 1840-nel kapcsolatos...
1
Eredeti méret
Liszt Ferenc
Akkor történt, hogy egy 32 éves fiatalember, Liszt Ferenc volt a neve, koncertet adott ...
2
Eredeti méret
Posztoló őr
... s a koncertre szeretett volna bejutni hozzá a szemközti sarkon őrt álló kiskatona, de katonaruhában nem juthatott be oda, ...
3
Eredeti méret
Petőfi Sándor
... barátai civil ruhát szereztek számára - becsempészték. A kiskatona Petőfi volt.
4
Eredeti méret
Liszt Ferenc hangversenye
A hölgyek odáig voltak Liszt Ferenctől, másnap, amikor meghívták egy zenedélutánra, amikor belépett, a hölgyek nekiestek, kilopták a cilinderéből a kesztyűt, apró darabkákra tépték és minden dáma kapott egy darabkát a világhírű kesztyűből.
5
Eredeti méret
Az evangélikus templom
Liszt neve után a következő templomban találkozunk ismét egy hírességgel, Altdörfer Keresztély, orgonista - egyébként orgonisták vezették a zenei életünket -, ez az orgonista zenetanár is volt ....
6
Eredeti méret
Az evangélikus templom
... egy alkalommal egy hallgatót hoztak eléje, mondjon kritikát, mit tud. És ő játszatta. Egy népi motívumgyűjteményt játszott el neki, s nem engedte, hogy abbahagyja. Egy órán, sőt még azon túl is játszatta, játszatta ....
7
Eredeti méret
Bartók Béla emléktáblája a Pócsi u. 1-3. szám alatt
... végül az ottlévő pedagógusokhoz és szülőkhöz fordulva azt mondta: "Vigyázzatok erre a fiatalemberre, lehet, hogy erről egyszer a világ beszélni fog! Ilyen zsenit én még nem hallottam!" A zseni neve Bartók Béla volt.
8
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

/Csatkai Endre: Petőfi Sopronban és Dr. vitéz Házi Jenő: Liszt Ferenc Sopronban című kötetei egyértelműen jelzik, hogy Petőfi Sándor az egykori kaszinó (Petőfi tér, ma iskola) épületében, a karzaton ülve hallgatta a mester koncertjét 1840. február 18-án. - A szerk./

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Szerző
1985

Hozzászólások

Friedrich Rezső | 2017. október 25. 13:24

A 6-os és 7-es kép helyszíne a soproni evangélikus templom...érdemes megemlíteni, mert díszítése alapján akár katolikus is lehetne. Ráadásul a 7-es képen még, a ma már nem látható, freskók láthatóak, amelyek áldozatául estek a legutóbbi renoválásnak. Érdemes megőrizni emlékét.

Tarcsai Mária | 2017. október 26. 23:01

Nekem volt szerencsém Kari bácsi előadását többször is meghallgatni, ami mindannyiszor nagy élvezet volt számomra. Kari bácsi olyan átéléssel mondta alá a szöveget, hogy odapillantva észrevettem, hogy a könnyei is kicsordultak.

A bejegyzés létrehozása: 2017. október 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.