Szép Sopron! - 13. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A Caesar-ház
Az átjáróházak segítségével pillanatok alatt beérünk a Belvárosba, itt egy különleges házra szeretném felhívni a figyelmüket, ez a Zöld-ház.
1
Eredeti méret
Kossuth Lajos és Ihász Dániel
Ennek a Zöld-háznak a gazdája egy Ihász volt, Kossuth Lajos emigrációs társa, egy modern Mikes Kelemen. Ebben a házban választották nádorrá Esterházy Pált, ...
2
Eredeti méret
Nicky Benedek kivégzése
... Ebben a házban ölték meg, fejezték le Nicky Benedeket, egy nemesembert, királyi engedély nélkül, ezért komoly bírságot kellett fizetniük. Ezt a képet egy soproni festő, Szakra Árpád készítette a ház udvaráról és az eseményről.
3
Eredeti méret
A Fegyvertár utca az Orsolya tér, az egykori sópiac irányába
A térnek egy másik érdekessége is van, ez volt a sópiac. A sópiac mellett hatalmas sóraktárak, sópincék voltak. S ezen a téren az Orsolyiták megépítették ezt a szép templomot. Na most ismét itt a probléma, van egy szép templom, vele szemben sok pince, mit lehetett csinálni, egy templom - egy kocsma, megépítettük a sóraktárakból a Cézár pincét.
4
Eredeti méret
A Cézár pince
Sokan gondolhatták, hogy ezek a soproniak nem bírnak magukkal: jó-jó, van egy-két római kövecskéjük, erre csináltak egy Pannónia szállót, csináltak egy Fórum presszót és csináltak egy Cézár-pincét.
5
Eredeti méret
A Cézár pince
Hát miért nem Julius Caeserról neveztétek el ezt a pincét? Erre elmegyünk a Levéltárba ...
6
Eredeti méret
A Cézár pince
... 1300-ig megvan a házak jegyzéke. Ennek alapján bebizonyítottuk, hogy ennek a háznak a gazdája Caesar Gyula, császári és királyi ezredorvos volt. Doktor is meg Gyula is meg Caesar is, mind a három.
7
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2017. november 16.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.