Szép Sopron! - 14. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
Az egykori Lunkányi-ház
A II. világháborúban az Orsolya téren álló Lunkányi-házat találat érte ...
1
Eredeti méret
Az egykori Gyóni-ház
... s azt a házat, amelyben Gyóni Géza lakott ugyancsak.
2
Eredeti méret
Az Orsolya tér bombázás után
1945. március 4-én így nézett ki a tér.
3
Eredeti méret
Az Orsolya tér bombázás után
A házakat nem lehetett megmentetni, de a kút darabjait összegyűjtötte egy főiskolai hallgató, elraktározta ...
4
Eredeti méret
Az Orsolya tér a Mária-kúttal
... és helyreállítása után visszaállította azt a térre. Szakál Ernő volt a fiatalember, Kossuth - díjas, nemzetközi hírű szobrászművészünk.
5
Eredeti méret
A Lábasház és a Mária-kút
Ezen a téren a bombázás tette láthatóvá a Lábasházat, mert a befalazott részek a légnyomás következtében kiestek. Ebben a szépen helyreállított kiállítási épületben tartják az Érembiennálé kiállításait.
6
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Kapcsolódó bejegyzés
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2017. november 23.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.