Szép Sopron! - 23. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A Szentlélek -templom
Tekintsünk be egy pillanatra a szőlősgazdák negyedébe, ahol gyönyörű házakat találunk, de ott áll ez a templom is klasszikus Dorfmeister freskókkal.
1
Eredeti méret
Fényi Gyula emléktáblája
Egy másik házon egy híres csillagász, akiről Eötvös és Bólyai után a harmadik völgyet - krátert /a szerk./ - nevezték el a Holdon.
2
Eredeti méret
A Zettl-Langer gyűjtemény
És a közelben ismét egy gyűjtemény, a Zettl-Langer család gyűjteménye. Itt egy művész ember rendezte be a lakását, csodálatos érzékkel ...
3
Eredeti méret
A Zettl-Langer gyűjtemény
... Persze, tehette, mert ecetgyáros volt, de szeszfőzdéje is volt.
4
Eredeti méret
A két Mór-ház
Barangolunk a külső negyedben, érezzük, hogy ezek a szőlősgazdák ott kint szerették a szépet, díszítették házaikat.
5
Eredeti méret
Utcakép a Szent Mihály-dombról
Érdemes ebben a negyedben egy sétát tenni, itt azt is jól megfigyelhetik, hogy egy ilyen háznak hány gazdája van. csak rá kell nézni a kapura és már látják is - kettő.
6
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Szerző
1985

Hozzászólások

Harkai László | 2018. február 7. 12:59

Istenem: Zaporozsec-a szomszédomnak volt,125-ös MZ,ÉKV 39-es számú bolt, a lépcsőjén a (zacskós)tejes ládákkal!Nosztalgiázzunk,amig még tudunk...

A bejegyzés létrehozása: 2018. február 7.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.