Szép Sopron! - 25. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
Épület a Fövényveremben
A soproni Grinzing - szerűségben - a gazdanegyedben - találhatók a szőlősgazdák házai ...
1
Eredeti méret
Buschenschank
... ahol a kapuk felett zöld fenyőcsomó hirdeti, hogy a szőlősgazda a saját termelésű borát méri. A kereszt az óbort hirdeti.
2
Eredeti méret
Soproni látkép
A szőlősgazdákat azért gúnyolták, mert nem pusztán szőlőt termeltek, de babot is ültettek. Azt mondták neki, "Mit akartok, ti nem is szőlőtermelők vagytok ti babtermelők vagyok." Ez németül annyit tesz: Bohnenzüchter - így kapták a gúnynevet: poncichter.
3
Eredeti méret
A Poncichter borozó bejárata
Gúnynévnek indult, ma pedig poncichternek lenni dicsőség. A névvel ma már vendéglőknél , de borosüvegek feliratain is találkozhatunk.
4
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Kapcsolódó bejegyzés
A Fövényverem 15. abban az időben, amikor a Halászcsárda működött az épületben
A Fövényverem 15. abban az időben, amikor a Halászcsárda működött az épületben (Kalmár István felvétele)
1
Eredeti méret
A Halászcsárda cégére
A Halászcsárda cégére (Kalmár István felvétele)
2
Eredeti méret
A Fövényverem 15. az 1970-es években
A Fövényverem 15. az 1970-es években (Finta Béla felvétele)
3
Eredeti méret
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2018. március 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.