Szép Sopron! - 6. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A Gambrinus-ház felújítása
A Gambrinus-ház „meghamisítva”, mely szép rokokó frontot kapott, melyet a rokokó kapu inspirált. De félreértettük az egészet, mert rárakták a csúcsíves ajtóra a rokokót .. Most, hogy ez a ház megkapta újra a feladatát, hogy egy kisvendéglővé visszaalakuljon, mint ami volt, most megtalálták a középkori gótikus formákat.
1
Eredeti méret
A Starhemberg család címere a Kolostor utcában
A szomszédos kapu, a Starhemberg család címeres bejárata
2
Eredeti méret
Mátyás király emléktáblája a Storno-ház falán
Egy másik épület a Fő téren, a Storno-ház, a kapu melletti tábla Mátyás király emlékét hirdeti.
3
Eredeti méret
A Storno-ház
A megújult Storno-ház ...
4
Eredeti méret
A Storno-ház belső terének részlete
... Melynek emeletére visszakerülnek azoknak az embereknek az emlékei, akik 180 évvel ezelőtt felfedezték ezt az épületet ...
5
Eredeti méret
A Storno-ház belső terének részlete
... A Stornoék.
6
Eredeti méret
A Storno-ház belső terének részlete
A termekben a mintakollekciókat tárolták a megrendelők számára.
7
Eredeti méret
A Storno-ház belső terének részlete
Volt egy óriási előnyük, egy kenyérkereseti lehetőség, hogy hódolhassanak a művészetnek - kéményseprők voltak.
8
Eredeti méret
A Storno-ház belső terének részlete
Képzeljük el a kéményseprőt a padláson, ahogy meglátja a sok lim-lom között, hol van egy értékes tárgy... még örültek is az emberek, hogyha lomtalanítottak. Még fizettek is érte, ha elhordták a dolgokat. Így jött létre a híres Storno magángyűjtemény.
9
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Szerző
1985
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 25.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.