Szép Sopron! - 7. rész - Dr. Friedrich Károly diavetítésének felvételei

Keresés az archívumban

Helyszín
A Tábornok-ház
A Storno-ház melletti épület dr. Lackner Kristófról híres, az épületet Tábornok-háznak nevezik. Lackner Kristóf az 1600-as évek nagyszerű polgármestere volt, minden tekintetben egy idol. Gazdag ember volt és vagyonát a közjóra hagyta.Ezt a házat a városra, azzal a megkötéssel, hogy a mindenkori garnizon vezetője lakjék benne - ezért nevezik Tábornok-háznak.
1
Eredeti méret
A "kis generális"
Egy darabig sikerült is a generálisokat idevezényelni, de később már nem volt olyan könnyű a dolog, ígyhát ki kellett találni valamit, hogy a tábornoki ház tábornoki ház legyen és akkor kreáltunk egy kis kerti törpeszerűséget, generálisnak deklarálva odaraktuk a jobb oldalra - van egy generális és a Generális-ház él és virul. Kívülről virágzó színfolt a téren ...
2
Eredeti méret
A Tábornok-ház udvara
... az udvar pedig visszaadja azt a hangulatot, amikor itt a Tudós Társaság ült össze az 1600-as években. Olyan épületek ezek, amelyek a város jelenéhez hozzátartoznak, a múlt emlékeivel, a jövő számára biztosítják az életet. Ez így házról-házra megfigyelhető ...
3
Eredeti méret
A Fabricius-ház
... A Fabricius-ház a következő: hármas külső front ...
4
Eredeti méret
A Fabricius-ház udvara
... és ha bemegyünk az udvarba, ott van egy gótikus rozetta, egy névjegy, mely elárulja a középkori eredeti formát, melyre rákerült a lépcsőház.
5
Eredeti méret

Az itt bemutatott diák Dr. Friedrich Károly 1985. július 25-i előadásnak felvételei. Honlapunkon a közel 500 képből álló anyag jelentős hányadát részletekben közöljük, kiegészítő szövegek nélkül, a képaláírásokban Kari bácsi az adott képhez elmondott sorait részben idézve, néhol minimálisan átfogalmazva. A sorozat részei a “Szép Sopron!” címkére kattintva listázhatók ki.

A felvételek bemutatásával célunk egyrészt az értékmentés, másrészt lehetőséget szeretnénk biztosítani az érdeklődőknek az egyes képkockák alapos átböngészésre, többféle módon történő nagyítására.

A fizikailag rossz állapotban lévő diákat megtisztítva, a jelenkor legmodernebb eszközeivel digitalizálva, szükség esetén digitálisan javítva adjuk közre.

A fotósorozatok nem pótolhatják az eredeti vetítést, de biztosak vagyunk benne, hogy ahhoz remek kiegészítésül szolgálnak. Minden bejegyzés alatt feltüntetjük a YouTube-on elérhető, közel másfél órás anyag linkjét, ahol Kari bácsi magával ragadó lelkesedéssel mesél a felvételekről.

Köszönetünket fejezzük ki Dr. Friedrich Andrásnak azért, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a diasorozatot, Friedrich Rezsőnek a szervezésben nyújtott segítségéért, illetve Kővári Annának és G. Nagy Lászlónak, akik áldozatos munkával megmentették az enyészettől az anyagot és digitalizálták azt.

Sorozatunkkal Dr. Friedrich Károly, Kari bácsi emléke előtt tisztelgünk.

Kép típusa
Fotó/Mozgókép készítője
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1985
Szerző
1985

Hozzászólások

Pölöskei Péter | 2018. december 18. 22:30

Szia Móni!
Köszönöm a segítséget, ez még nincsen megörökítve.

A bejegyzés létrehozása: 2017. október 3.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.