Szeretetház a Cseresznye soron

Hozzászólok
Cseresznyefasor

A város akkori határán futó névtelen, fasorral övezett területnek hivatalos elnevezése - Hárs József utcanévjegyzéke szerint - 1910-tól lett Cseresznye sor, ahogy azonban a képen is látható, volt, aki ezidőtájt inkább a Cseresznyafasor nevet részesítette előnyben, de még Heimler Károly 1936-ban megjelent topográfiájában is olvashatunk az intézményesített elnevezéstől eltérő megjelölést Cseresznyés-sor formájában.

A közterület még névtelen volt - legalábbis a hivatali jegyzékek szerint -, amikor 1907-ben felépült itt a Szeretetház - ld. a kép hátterében - , melynek üzemeltetését az egy évvel korábban gróf Edelsheim-Gyulai Lipót (1863-1928) által életre hívott Országos Gyermekvédő Liga vállalta. Az intézményben kezdetben "züllött gyerekeket" azaz fiatalkorú bűnözőket helyeztek el, majd 1931-től középiskolás korú árvák internátusaként működött tovább az Országos Gyermekvédő Liga Széchenyi fiúotthona néven jegyzett létesítmény.

Az épületben napjainkban a Győr-Moson-Sopron megyei Gyermekvédelmi Központ Cseresznyevirág Gyermekotthona - lakásotthon - működik.

Az itt bemutatott képeslap Preidl Zoltán soproni képeslap- és fényképgyűjtő kollekciójának egyik darabja. Ezúton fejezzük ki köszönetünket Zoltánnak, hogy lehetővé tette az anyag bemutatását honlapunkon. A gyűjteményben szereplő képeket folyamatosan tesszük közzé, az egyes darabok a Preidl Zoltán gyűjteménye címkére kattintva listázhatók ki. A gyűjtő Facebookos oldalának linkjét a Kapcsolódó és ajánlott link alatt találják.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1910-es évek
Kapcsolódó kiadvány: 
Forrás: 

Heimler Károly: Sopron topográfiája, 1936.
Történelmi utcanévjegyzék, https://harsjozsef.hu/utcanev_kereso

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1912
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2019. május 10.