A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Tél a Deák téren

Hozzászólok
Tél a Deák téren

Kozma Endrétől kaptuk ezt a fotót, ami valószínűleg az 1960-as évek közepén készült a Deák téren. Háttérben az Evangélikus Teológia egykori épülete, melyben a kép készültekor már általános iskola működött.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1965
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1965
Évszámos térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2013. december 18.

Hozzászólások

Moser Aranka (Pauliné) képe

Nagymamikám a Deák tér 9.számú házban lakott sokat látogattuk a szüleimmel és sétáltunk szombat és vasárnaponként ebéd után a Deák téren.

Horváth Péter Pál képe

Ó azok a hatvanas évek....
Akkor itt volt a "Csengery utca" legalábbis forgalom szempontjából, a"Teológia" jobboldalán vezetett a főút a Deák téren (akkor Május 1 tér, előtte Sztálin tér) keresztül a nyugati ipartelepekig és a Lövérek felé.
A "Teológia" kocsifelhajtója sárga keramit kockákkal volt fedve, nagyszerűen lehetett csúszkálni nedves időben, gyorsulni biciklivel.
Fék nélküli - direkt hajtásos - biciklimmel volt szerencsém megtekinteni az itt közlekedő szenet vivő lovaskocsi alvázát, miután áthajtott lábacskámon gumikerekével.
A teológia mögött, a jobb oldalon volt a Zita korcsolyapálya (Traktor SE). Nevét az 1900-as évek elejéig itt működő közkórházról kapta. (Forró tea, zene, csekély díjazás ellenében, ismerkedés a jégen... Hokipálya A Pap réten volt.)
Egyébként 1911-ben itt (ahol a fotó készítője állt) végződött a Deák tér, jobb oldalon a GySEV üzl.ig. palotája állott, balra a külső (régi) városfal volt látható, szemben pedig a Bánfalvi (Rák) patak folydogált (a Teológia helyén).

Friedrich Rezső képe

Aztán a Teológia mögött volt még az a nagy "bérkaszárnya" , nagy udvarral, majd tőle balra nyílt a Szedres köz, kis kanyarral a Kőfaragó térre...a "Zita" pedig az Ív utcában volt és a "háta" a patakra nyílt. Ott tornáztunk jó időben, mi, akik a "Deák téri"-be jártunk. Az Ív utca és a Szedres köz között futott a Kazinczy utca, szintén a Kőfaragó térre érve, benne néhány gazdálkodó házával-udvarával. (Horváth fuvarozó)
Az iskola feljárója valóban a sárga "flaszter" kövekről volt híres. A fal melletti keskeny szakasz volt a "csúzdánk", a szélesebb feljárón, meg szánkóztunk...

Fekete Csaba képe

Az a bizonyos sárga kő csak néhány (5-6?) éve lett szerintem kicserélve. Vagy rosszul tudom?

Horváth Péter Pál képe

Szerintem régebben, pontosan azok tudnák megmondani akik oda jártak iskolába. Egyébként a Csengery utca - Képezde utcai sarka körül az úttest is ilyen klassz sárga keramit téglatestekkel volt kirakva, a '60-as évekig.

Fekete Csaba képe

Igen, az Erzsébet utca szegélye pedig tényleg csak néhány éve lett cserélve (de minek?)