Temetőkapu a Balfi úton

Hozzászólok
Temetőkapu a Balfi úton
Temetőkapu a Balfi úton
Temetőkapu a Balfi úton

A Líceum mögött 1674-ben létesített evangélikus temető felszámolása fokozatosan kezdődött meg, miután a Balfi úton 1886-ban megnyílt az evangélikusok új sírkertje. Számos régi sírkő a Lenck-villa kertjében került elhelyezésre, míg másokat, köztük Gálffy Ádám síremlékét az új temetőbe költöztették. Az értékmegőrzés jegyében a temető Erzsébet utcai kapujának elszállítására 1924 elején írtak ki pályázatot, miután ekkor már megszülettek a tervek a területen felállítandó pénzügyi palota építéséről.

Az egykori bejáratot Bárdics József 1997-ben és 1998-ban örökítette meg. A leromlott állapotában is impozáns kapu nehezen olvasható gót betűs feliratát Tschürtz Nándornak a soproni evangélikus temetők történetét feldolgozó kötete segít megfejteni: “Menj be népem, menj be szobáidba, és zárd be ajtóidat utánad, és rejtsd el magad rövid szempillantásig, míg elmúlik a bús harag!” Ézsaiás 26:20

A most bemutatott felvételeket a fotós YouTube csatornáján egy számos további fotóval kiegészített zenés összeállításban is megtekinthetik.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1998. szeptember 26.és 1997. november 10.
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1998
Térkép nézetbe kerül: 
Nem kerül térképre
Turista térképre kerül: 
Nem kerül turista térképre
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Bárdics József
A bejegyzés létrehozása: 2022. augusztus 8.