Tisztelgés az emlékmű előtt

Hozzászólok
Tisztelgés az emlékmű előtt
A Paur Iván emlékmű

Dr. Gömöri Jánostól kaptuk ezt a fekete-fehér felvételt (1.kép), melyről így írt: "A Bécsi-dombon, a kelta temető mellett felállított emlékmű előtt Nováki Gyula, korábbi soproni régész (az emlékmű felállításának kezdeményezője és szervezője) és az akkoriban Sopronban került régész, e sorok írója dr. Gömöri János tisztelegnek Paur Iván emlékműve előtt. A kép feltehetően Adorján Attila (Soproni Múzeum) felvétele."

Nováki Gyuláról honlapunkon itt olvashatnak bővebben. Ugyanitt a neves régész portréja is megtekinthető.

Az emléktáblán, melyet Bárdics József felvételén közelről is láthatunk (2.kép), a következő szöveg olvasható:

"Paur Iván kiváló régész, a Bécsi-dombi kelta kori ásatások vezetője, a Sopron megyei Régészeti Társulat alapítója emlékére, a Soproni Múzeum 100 éves fennállása alkalmával állította a Városi Tanács 1967-ben."

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1973
Kapcsolódó bejegyzés: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1973
Évszámos térképre
3756-475
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2017. szeptember 8.

Hozzászólások

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Gyakran felmerűl a honlapon olyan név az őseinktől, akik a katolikus olvasó egylet (vagy utóda a Katolikus Kör) tagjai voltak. Paur Iván 1876 junius elsején kérte felvételét. Az eredeti felvételi-jegy Póda Endre jegyző és Kossow Béla elnök aláírásával a múzeumban A.73.84.17 lsz-on megtalálható.

Hárs Olivér képe

Többször próbáltuk kibontani a szeder és szemétsűrűből a különben szép helyen álló emlékművet, de a növényzet is, a hulladék is újra visszatemette... Majd egy Sopronba költöző régész talán kiszabadítja.