"Üdvözlet Sopronból"

Keresés az archívumban

Helyszín
Címke
Üdvözlet Sopronból
Eredeti méret

"A XIX. század vége felé főleg a fekete-fehér, majd a színes kőnyomással (litográf eljárással) készült képek váltak népszerűvé. A Postaügyi Világunió (UPU) 1878-as kongresszusán szabványosította a levelező- és a képes levelezőlapok méretét is, így a lapok méretét 140x90mm-ben határozták meg a régi 122x85mm helyett. Továbbá a díjszabást is egységesítették, amit a levéltarifa felében határoztak meg. Ebben az időkben jelentek meg a „Gruss aus….” (Üdvözlet….-ből) lapok is, melyek általában litográf eljárással készült lapok voltak, ahol a különböző díszítőelemekkel együtt az adott település nevezetességei (általában mozaikos elrendezésben) láthatóak. A század vége felé jelentek meg először a fényképek alapján készített tájképes lapok, valamint a művészi képeslapok is. Hazánkat 1896-ig külföldi, főleg német és osztrák kiadók látták el képes levelezőlappal." (Forrás)

1905-ben postázott üdvözlőlap Sopronból és Sopronról. Ha közelebbről megnézzük, a betűk sok kicsi képet rejtenek, szám szerint 21-et. Ezek jelentős része, ha nem az összes, önálló képeslapon is forgalomba került, jónéhányat honlapunkon is megtalálnak. Az ismeretlen Gábor által a nagymamájának írott képeslap 115 évvel elküldése után nem pusztán mementó, hanem egy játék is az utókornak. Önök hány helyszínt ismernek fel a huszonegyből?

Érdemes a fotót felnagyítani - akár kattintással, akár az ikonra klikkelve, majd a kurzort a kép fölé húzva - és próbára tenni a tudásukat, emlékezetüket. Egy kedves fejtörő eleinktől - ez is Sopron. Anno.

Kép típusa
Kép/Mozgókép beküldője
Kép keletkezési ideje
1900 körül
Forrás

kepeslapok.weebly.com/keacutepeslap-toumlrteacutenete.html

Szerző
1903
A bejegyzés létrehozása: 2020. február 7.
Kérjük, ne használja a képernyő nyomtatást a képek másolására! Köszönjük.