A honlap frissítése miatt ideiglenesen nem elérhető a hozzászólás és a regisztráció funkció.
Szíves türelmüket kérjük.

Üzletek a Templom utca 27-es számú házban

Hozzászólok
Üzletek a Templom utca 27-es számú házban
Fényképtartó tasak Molnár Zoltán Fotó-Illatszertárából
Fényképtartó tasak Molnár Zoltán Fotó-Illatszertárából
Fényképtartó tasak Molnár Zoltán Fotó-Illatszertárából

A mai Széchenyi tér - akkor még Promenád - felé 1855-ben meghosszabbított Templom utca végén, a 27-es szám alatt található saroktelken 1869-től jegyeznek fel épületet a telekkönyvek. A kétszintes ház 1885-ben a Kugler család tulajdonába került, így a köznyelv egykor - a hasonló elnevezésű várkerületi épület mellett - [Kugler-házként] is emlegette. Másfél évszázados története alatt az épületben megannyi kereskedés és vendéglátóhely várta a betérőket, így például kávéházat üzemeltett az épületben Peck János - ugyanott később olasz kávémérés működött -, de rövid ideig Roth Gyula cukrászmester is tartott fenn boltot a sarokházban. 1929 és 1951 között a saroküzletben működtette Fotó-Illatszertárát Molnár Zoltán fényképész.( A cégjegyzék szerint: “Kicsinybeni fényképészeti, festészeti (művészi) felszerelési cikk, díszmű és hangszeráru kereskedés”) A legendás soproni kereskedő, Pum Géza Újteleki utcai üzletének államosítása után rövid időre ugyancsak a Templom utca 27-ben nyitott boltot. A neves soproni író, Becht Rezső is kötődött munkája kapcsán a Kugler-házhoz, ahogy erről A bűvös henger című önéletrajzi ihletésű írásában olvashatunk.

Képünkön, az 1950-es évek végén készült felvételen az alsó szinten Papír-írószer üzlet, Óra-ékszer üzlet illetve Tejcsárda láthatók. Érdemes a fotót felnagyítani - akár kattintással, akár az ikonra klikkelve, majd a kurzort a kép fölé húzva - és megfigyelni a képen felbukkanó apró részleteket, melyek közül kétségkívül a későbbi Tejivó korai elnevezése lehet megmosolyogtató.

Kép típusa: 
Kép keletkezési ideje: 
1930-as évek és 1950-es évek vége

Várkerület 113-115.- 1820-tól Kugler Jakab cukrász tulajdona, 1840-től Kugler Antal cukrász nevén jegyzik.
Templom utca 27.- 1885-től Kugler Henrik tulajdona
(Az ingatlantulajdonosok részletes listáját ld. Thirring)

Forrás: 

Hárs József: A fényképezés története Sopron városában 1840-1957 között

Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1935
1959
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A bejegyzés létrehozása: 2020. június 28.

Hozzászólások

Friedrich Rezső képe

A "Tejivó" megnevezés már egy kortárs meghatározás...a "'Tejcsárda" kifejezést szüleinktől hallottuk, vettük át, tehát bizonyára a '70-es évek előtt teljesen elfogadott, normális, volt.
Engem, kisfiúként, tinédzserként, rendszeresen küldtek (éppen ebbe a) tejcsárdába "mulatozni"... :-)

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

Ebben a "Tejcsárdában" jobbára csak kimért tejet és néhány tejterméket árultak. A boltot mi otthon ezért tejcsarnoknak mondtuk. Rá is került ez a becsületes neve (igaz későn és kisebb betűkkel: Milchhalle) mert akkor meg átnevezték "Tejivónak." (Lásd: https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-szechenyi-teri-tejivo) Erre az időre ugyanis már megjelentek a különböző poharas kiszerelésű tej-és tejtermékek, és a bolt üzemeltetői a kimérős csarnok jelleg helyett inkább a helyben fogyasztást kívánták hangsúlyozni.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Azért a Tejivó mégiscsak szerencsésebb elnevezés volt, legalábbis kevésbé áthallásos.

Dr. Schöberl Miklós Béla képe

A tejbolt (főnév) szinonimái között a magyar szinonima szótárban a tejívó nem szerepel.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Egy emlékkép honlapunk Facebookos oldaláról:

"A papírüzlet vezetője évtizedeken át a nagypapám volt.Ő találta ki, hogy évfolyamok szerint előre összekészített füzet és kiegészítő kellékeket árul.Így a vevő csak megmondta, hogy hányadikos iskolásnak vásárol és már egyszerre megkapott mindent. Igaz szertettel gondolok mindig Rá." (Temesiné Felber Erika)

Erika nagypapáját Felber Lajosnak hívták.