Vak Bottyán Sopron ellen

Hozzászólok
A Schreiner-ház korabeli képeslapon
Ágyú- és puskagolyó a Schreiner-ház falában

Vak Bottyán 1705 karácsonyától 1706 januárjának elejéig tartotta ostrom alatt Sopron városát a mai Kuruc-dombról. Ezalatt az idő alatt számos épület elpusztult vagy súlyosan megsérült. Az egyik ilyen a mai Scheriner-ház (1.kép) néven ismert ház helyén a Templom utcában egykor állt földszintes épület, melynek romjai közül egy ágyúgolyót és egy puskagolyót kiemeltek és az épület helyén 1872-ben Handler Nándor tervei alapján épített - ma is álló - épület falába beépítették őket. (2.kép) A korabeli kőkeretben található golyók a Templom utcai homlokzaton tekinthetők meg.

Az ostrom egy jelentét megörökítő metszetet ide kattintva tekinthetik meg.

Kép típusa: 
Fotó/Mozgókép készítője: 
Kép/Mozgókép beküldője: 
Kép keletkezési ideje: 
1900-as évek eleje
Kapcsolódó "Anno és ma" összeállítás: 
Szerző: 
Kép keletkezésének éve: 
1905
Évszámos térképre
2565-1430
A bejegyzés szerzőjének életrajza: Kótai Mónika
A fotó készítőjének életrajza: Bárdics József
A bejegyzés létrehozása: 2013. február 10.

Hozzászólások

Horváth Péter Pál képe

A képen a Templom utca 3. (tulajdonos Dr. Schreiner Károly és társai) látható, a baloldali üzlet Holndonner Adolf vegyeskereskedése, a jobboldali üzlet Piri Dániel papírkereskedése. A cégtáblán KUMMERT LUTODA felirat látható. Számunkra azért fontos e név, mert Kummert Lajosnak köszönhetünk számtalan századeleji (~1900) képeslapot.

Dávid Ferenc képe

Mindössze két kép ábrázolja a Kolostor u. 13. sz. házat a kép jobboldalán. Ez volt az utolsó olyan ház, amelynek oromzatát deszkafal borította. A nagyon karakteresen régies kinézet valamelyest módosított rekonstrukcióját a kiváló műemlékes építész, Sedlmayr János tervezte. df
S egy további megjegyzés: a kuruc lövedékek, amelyekből kettő a ház Templom utcai homlokzatán egyidős kőkeretbe foglalva látható, természetesen nem rombolta le az épületet, csak valamelyes kárt tett benne.

Kótai Mónika - szerkesztő képe

Köszönöm a kiegészítést, Ferenc.

Horváth Péter Pál képe

Gondolom a kurucok a Kuruc dombról lőtték a várost, a golyók csak a kőkeretbe foglaláskor kerültek a ház másik oldalára.

Fücsök Ferenc képe

Emlékem a kuruc ágyúgolyókról:
Még középiskolás koromban történt velem, hogy a Templom utcában járva megállított egy férfi. A kezében lévő útikönyv alapján keresgélte az Schreiner ház oldalában a Vak Bottyán ostromából származó ágyúlövedékeket, de nem tudta megtalálni. Aki ismeri a szokatlan emléktáblát tudja, hogy nem is könnyű a kis keretben lévő, még kisebb lövedékeket azonosítani. Kérdésére megmutattam a két kis rozsdás emléket. Mire a következő kérdés:
- Hogyan tudtak abba a kis keretbe beletalálni?

Friedrich Rezső képe

Mellékszál: a ház feleségem szülőháza...valóban a ház egyik földszinti lakásában látta meg a napvilágot, 1950. aug. 13-án , a reggel 8 órai, evangélikus templom harangszavára.